Of being a great soul

I have always been amazed by the progress of beginners. Especially when one started with Putrajaya Critical Mass. I've always been awed on cyclists who would take cycling as easy as cycling should be. Not just in terms of being a performance rider but also to enjoy the sweet time of cycling. That's one of the great joy being with Putrajaya Critical Mass. Being only ten months old, I personally feel most of us have accomplished a lot, together taking baby steps with PCM.

But, last ride was somehow surprised me in a very curious way.

The police has "interfered" in our beloved mass ride. No violence. Only a minor interrogations to one of our favourite massers. He couldn't ride that day as he was injured from a recent hash. But he voluntarily escorted till the last guy in the mass. Nothing serious happened between the police and the escort. Thank God for that. Maybe it is not a big deal but I think one should not close one eye and let be.

What disappoint me most is - the fact Putrajaya being a bicycle city, why there are still "vague" rules to cycle in Putrajaya?

Such like the dispute between the guards at Putrajaya Mosque and Putrajaya Easy Riders.

We've received a very supportive and constructive comment from one the fellow Putrajaya Easy Riders last night. One that moved me and somehow, I believe, many of us share the same idea and opinion.

"Daoh,
Don't worry about the policemen. The next time we ride, maybe they will give us VIP escort!
PCM has promoted Putrajaya to the world. The relevant authorities should salute us for dong a great job.

What matters next in our 27th February ride is to choose the least traffic route and a better starting point. My suggestion is the Palace of Justice where it is brightly lit and there is ample open parking beside the Palace of Justice building. We can write in to Perbadanan to inform them. We do not need their approval, because it is a public place. The Dataran at the Mosque would have been ideal, but there are too many cars there on a Friday Night.

We can start at the PoP and head towards the Mosque Dataran. From there we head out to join the main internal circular road in the middle of Putrajaya via the PM's Dept and head to Alamanda and then on our outer ring road towards Pinggiran Putra and PICC and then we head back to our starting point at PoP.

This distance is about the same as our normal route. I will keep on looking for a better route as we go on, which will be longer and more importantly safe for all riders.

Some might ask why start from a place where there is no drinking hole, i.e mamak shop?

Well, we can say that since we want to ride healthy, the idea of minum sampai pagi at the mamak shop is optional. Anyway, they can go to the mamak shop after ashort rest at the finishing point and then pack their bikes. In this way, at least we can see the big group before and after the ride. Dekat mamak shop tu, kita dok tersepit dekat other vehicles. Tak nampak the Critical Mass. Lagi pun lepas kayuh kita boleh berkenalan dengan yang lain lain, instead of rushing to the mamak shop."

Azudin, Lt Kol (retired)
Putrajaya E Riders

So what do you guys think?
Should we write a letter of pemission to the police?
Should we ignore?
Should we give a try for a new meeting point?
Let us know. Putrajaya Critical Mass is ours.

28 comments:

Haitsan said...

kalo polis nak escort suke hati dia ler... asalkan dia tak mintak bayaran... duit kopi ke hape ke.. tarak!!

PAÜC said...

bros... there's always room for change and I believe should go for it IF it makes the rides better, safer yet still fun for all... Ü

Angah said...

Daoh
Letter to the police.. I think better go and see the person incharge dulu kot... tanya pendapat camne...since pak polisi tu pun cakap boss dia dah tau pasal pcm nih...

mana tau polis baik hati akan escort ke for safety reason kan..

Pasal route.. cadangan baik tu. Parking pun senang kat sebelah JPN/depan BPP..minum2 afterwards optional lah.. aku bukak gerai pun boleh ahahaha

Angah said...

Daoh
Boleh jumpa ASP Suhailan IPD Putrajaya.. kaki basikal gak tuh...

Haitsan said...

meeting point yg dicadangkan tu aku sokong gak.. area tu luas skit nak park & longgok ramai2. Teh tarik ikut pilihan masing2. R.O.P musti pekena teh tarik dulu sih!! tak kira jauh mana dorang pergi gak.

Khairusy Shakirin Samsi (ShaqueAttack) said...

Daoh...

yup i agreed if PCM get the official permit and been notified by police and try the best method to convince them. otherwise..the burden is on your shoulder fren.

Once ok..you teach me how ok? so i can use the same method for KLB2 nite ride

Beskal Chap Ayam said...

wahhhh naik taraf mcm pak menteri bersukan kita ni kena ascort baguhhh tu.

Daoh Darko said...

Shaque,
Kita sama2 tolong2 hehehe. Boleh je kita berkongsi pendapat. Yang penting seronok maa!

Rasanya mmg nak kena buat surat la... Hmmm ada sapa2 volunteer nak tuliskan dan pegi jumpa? Hehehe! :P

Kurang2 teman la saya... karang tak pasal saya kena tangkap sorang2.
T_T

Angah said...

daoh
jumpa asp suhailan angah bleh ikut..hubby kenal baik ngan dia

anthem3rider said...

Daoh,

Tak tau nak cakap apa... kalau dah buat surat nanti kena bantai kaw-kaw lagi pasal isu definition. Kalau tak buat ramai yang tak nak join sebab takut.

But Daoh, my concerned about the ride is not about the definition but this, the awareness.

Just do whatever neccessary daoh.

Pelajar maut nahas ke sekolah
Oleh Nazdy Harun
am@hmetro.com.my

KUALA TERENGGANU: Hajat seorang pelajar untuk ke sekolah tidak kesampaian apabila dia maut dirempuh sebuah pacuan empat roda, awal pagi tadi.

Difahamkan, mangsa Ahmad Azhari Aziz, 9, dari Kampung Kemasik, Kemaman, sebelum itu mengayuh basikal dari rumahnya untuk ke sekolahnya yang terletak berhampiran.

Dalam kejadian yang berlaku kira-kira jam 6.50 pagi di kilometer 124 Jalan Kuala Terengganu-Kuantan itu, sebuah pacuan empat roda yang dipandu juruteknik, Azmanudin Ahmad, 46, dari Kampung Seberang Balok, Kuantan, merempuh mangsa dari arah belakang

azizan fixie said...

Daoh

aku sokong tempat baru tu.


Anthem3rider

Memang awareness penting. Motorist kena respect cyclists especially budak sekolah. Tapi parents kena gak ajar road safety pada anak2 diaorg bila berbasikal. 6.50am tu skarang masih gelap. Kena pasang lampu belakang dan depan. Pakai baju reflector macam naik motor tu. Kena tengok belakang gak bila dekat junctions. Ramai yang ambil ringan tentang keselamatan nih terutama bila jarak dekat. Bila kemalangan cakap naik basikal bahaya. Kita kena tau sebab sebenar macam mana kemalangan tu berlaku. Apa pun bila di kawasan sekolah mana boleh bawak kereta laju.

old_rider said...

Tuan,
Saya setuju kalau tulis surat kat polis Putrajaya on the monthly ride activity. Or else they can spoil it. Dah datang dari jauh nanti tak boleh kayuh pulak. On the change of routes and meeting point no problem. What we want is a safe ride as possible for everybody.

Man CIOCC said...

Quote ".... maut nahas ke sekolah…KUALA TERENGGANU: Hajat seorang pelajar untuk ke sekolah tidak kes..."

What are you trying to prove anthem3rider? What we want is constructive ideas, not dumb ramblings.


Hey…proud to note here, PCM have moved forward by leaps and bounds. Where else can u find people fully geared from head to toe?

Agreed:
• New meeting point - Palace of Justice
• Dataran Masjid – 1st pit stop (Create awareness to the public)
• 2nd pit stop…


Azudin, Lt Kol (retired) Putrajaya Easy Riders, Angah & others have offered their help.
We love PCM, no doubt about it!

Maybe…
• Have 2 markers with mini flags, one as the leader & one as the sweeper
• Speed limit could be enforced. We ride 20km only…I do not wanna come all the way & finish it in 20 minutes. Speed demons can race to hell on Sundays.

anthem3rider said...

What I'm trying to prove here, PCM must go on to continously support the awareness.
If a letter to Police is needed, then do it. Don't stop this beautiful idea because of no letter.

anthem3rider said...

Petikan berita tu contoh je, kita kena berusaha lebih giat lagi untuk mencegah perkara macam dalam berita tu berlaku. Kita semua ada anak dan akan ada anak dan akan ada anak-anak kita berbasikal ke sekolah.

Isu definition tu saja je aku nak intercept awal-awal kalau ada lagi mat-mat beskal bawak gitar mempertikaikan.

Bagi aku, kalau polis dah sound, better get one letter la, nak lagi bagus, invite sekali polis-polis tu kayuh.. terus no issue.

Kalau angah dah kenal dengan ASP tu, lagi bagus la dia ajak sekali, at least ASP tu boleh tolong cover atau explain dekat boss dia...

Man CIOCC said...

Thank you anthem3rider,

Got u loud n clear, really sorry if I have misjudged your objective. As ol' as I am, I am rather sensitive.

As far as the "mat-mat beskal bawak gitar" are concerned, it's an open road. U choose your own path.

rudy said...

meeting point aku setuju.. tarak hal nyer
kalau pasal polis tu.. ikutkan hati takyah je sebab kenapa sekarang tetiba jek nak sibuk.. tapi for the sake of PCM, buatlah kot. sebab takut nanti tetiba jek kuar pekiling kata tak leh cycle in a mass kat area Putrajaya.. payah.. local council kat putrajaya kan suka buat mende2 pelik neh

anthem3rider said...

rudy,

local council rasanya tak de hal ... 'unlocal' council je la yang bermasalah.

last pcm, one of top personnel local council pun ride dengan kita. Kalau dia boleh datang dari kl untuk enjoy pcm, rasanya pcm tak salah, kalau salah, confirm dia tak join.

pasal polis tu better la kita inform dia orang, kalau itu yang diaorang nak. kita pun tak mo isu dan dia orang pun tak nak kerja lebih sebenarnya.

Abg Man ... no hal la...

KoNa said...

saya menyokong penukaran venue..

situ lebih luas...

Tan Kien Boon said...

Doah minta teman wei.. takut kena ISA Kamunting!!makan pulak mahal tu kat sana..

Bawak Karam Singh Wahlia skali..

Kalau reject...kita bukak saddle..KASIIIII PEEEECAAAAAAHHHH itu Balai Polis Putrajaya..takpe..gua tinggal Setapak mah...:p

Daoh Darko said...

boon, you jgn cakap itu macam hahahaha!

you uncle choi ma...

Anonymous said...

Apa kata, apa 'authority' nak, kita bagi. Susah sgt ke? Ego sgt ke nak hantar surat memberitahu pak cik polis tu? Kang ade yang tiba2 mati sakit jantung semasa kayuh, well ajal kat tangan tuhan. Safe mana pun kalau dah time, u go man. Polis yang responsible. Betol tak?

Daoh Darko said...

Anonymous,
Mmg nak bagi pun... Tak payah la tuduh kami ni ego...

Duduk kat depan pc, baca blog, and kasi comment tetiba monitor meletup, serpihan pecah masuk muka ngan kepala, mata dah buta, satu terjerat kat tekak, satu tercucuk kat otak, terus coma 2 minit pastu mati. Pun boleh jugak, ajal mmg kat tangan tuhan.

Tapi kat sini kita tak pernah mintak bala. Apa lagi kalau nak cakap kita ni ego. Jadinya memang nak bagi surat.

Saya marah ke? Taklah... Sayakan ego. Hehe...

Anonymous said...

Bagus la..korang nak park kat PoJustice..situ lebih baik.Ni nak bg idea..sbb aku pon penah wat gathering kat Putrajaya,aku cadangan korang bg tau polis.Kat mana korang park,maner nak lalu,leh la dia hantar pegawai dok ronda selalu kat tempat korang park.Selamat sikit..dia org spoting ler!

anthem3rider said...

Anonymous,

Sapa cakap susah nak bagitau pak cik polis?. Memang tengah berbincang pun. Dalam PCM ada ramai orang. PCM ni tak de organizer, Daoh ke, Man CIOCC ke, ROP ke, Jomkayuh ke, PERs ke...

Agaknya kebetulan semua nak kayuh pada time yang sama, lepas tu berkumpul time yang sama, lepas tu lalu route yang sama ... nak buat camner?. Tu yang jadi ramai tu.

Dalam kepala memang tak terpikir pun nak bagitau polis... kayuh basikal sorang - sorang, nak panggil polis apa?. Tapi macam saya cakap tadi... dah kebetulan pulak hari sama, time sama, route sama .... :p betul tak daoh? 'Kebetulan' :p

Ni yang baru terpikir nak bagitau polis.

Kami bukan ego. Yang sebenarnya orang yang lalu lalang disitu je rasa kami ego. Kerana menghalang laluan mereka dengan basikal lalu mengadu kepada pihak berkuasa.

Tapi meja-meja kedai mamak yang dah berlumut diletakkan atas jalan tu, tak pulak orang cakap mamak tu ego. Kereta yang parking dikawasan yang tak dibenarkan, tak lak orang cakap ego. Cuba pegi mamak Double Trouble, tengok tempat parking basikal yang disediakan perbadanan, sapa yang parking?. Basikal ke motor atau kereta? Tak pulak orang cakap ego. Kami sendiri pun tak cakap diaorang ego.

Kalau nak cerita pasal ego dalam Malaysia ni... berlambak-lambak benda EGO yang berlaku. Tapi tak pernah orang peduli. Bila kami naik basikal, orang cakap EGO lak. Pelik betul la.

Kami bukannya penunggang berbaju merah, polis tegur kami, kami berbincang untuk penuhi kehendak polis. Penunggang baju merah?. Baru kena tegur dengan polis, satu dunia kompang cakap polis jahat. Tak pulak orang cakap mereka ego malah orang cakap mereka hero?.

Jangan la cakap kami ego pasal ada yang kaya, berpangkat, berpengaruh lupakan pasal kedudukkan mereka dan merendah diri berkayuh dengan kami sama jauh dan sama laju.

:)

Angah said...

Encik Anon
(lenkali sila beranikan diri letak nama yek..baru la macho)

Saya anggap encik Anon telah menyelusuri blog ni dan baca betul2entry2nya.. terutama pasal surat menyurat tu..soklan saya ialah kat bahagian mana yang menunjukkan kominiti dalam blog ni EGO? sila jawab..

Kedua..perlukah kami (merujuk kepada pihak yang akan berurusan dengan authority)memberitahu setiap perkembangan urusan itu?

Sila jawab encik Anon..kalau tak jawab EGO lah tu hehehe

Taufik said...

Saya sokong cadangan Kol Azudin.

uncle.D [AHW] said...

Salam semua,
Uncle mmg sokong tempat baru. Lama tak sertai PCM kerana kurang selesa dgn start/finish dikedai Mamak - lebih lama lepak disitu dari berkayoh. hee heee...

top