From Palace of Justice to Gaza...


Never have I dreamed the day when Putrajaya Critical Massers will reach to a good volume more than a hundred. By past experience, having the meeting point at Mamak Double Trouble, Presint 9 might have somewhat distorted the increment of participants. We had problems with parking spaces and brief point. Not to mention, the possibility endangering the safety of people and traffic congestion within the area.

With majority vote and brainchild idea from Putrajaya Easy Riders, we shifted our meeting point in front of Palace of Justice. To my surprise - riders came from all over Klang Valley including a few from outskirts of Selangor and Negeri Sembilan - Putrajaya Critical Mass has break its record with more than 120 cyclists that night.

The venue is perfect in my opinion. Most would agree that all of us really, really did go in a mass rather than blotches of pelotons. That night it was very organised except the fact that it did start really, really late. My thousands of apologies on the matter.
That night we managed to collect RM800 for the NSTP Fund For Gaza.

I, representing all who have helped PCM all this while especially on that special night, salute and would like to thank all of you who managed to come, donate and ride for Gaza that night.

Thank you all for coming and your generous donations.

For everytime that we have ride together and passing smiles to one another, I definitely have put all of you in a special league of our own. May God bless all of you.

PS: Janganlah nangis... :P

image by Uncle D [AHW]

more stories:
Putrajaya Critical Mass #11... Ride for Gaza... Thx to all by Basikal Putih

Mishap at Putrajaya Critical Mass (PCM 11th) by Trek Rider

Putrajaya Critical Mass 27th February 2009 by Seri Kepayang

Kayuhan Gaza: PCM Terakhir by MBA
Putrajaya Critical Mass by Putrajaya Easy Riders

Putrajaya Critical Mass Ride - 27th Feb by AHW Adventure

Putrajaya Critical Mass 270209 by Boonuhkau

Putrajaya Critical Mass 11 Ride for Gaza by Akula


Note: The handover of the collection is still in progress. Will update as soon as we contact NSTP regarding our ride. Thanks for your patience.

25 comments:

Beskal Chap Ayam said...

Assalamualikum Tahniah semua terima kasih kepada semua yang hadir sayu pulak pagi ni terkenang kan nasib sahabat- sahabat kita di Gaza.Putrajaya Critical Mass the BESSSSSSSSSSTTTT.

shuk~ dan eton said...

'kitaorg' takde apa2 nak tulis...
keterujaan berkayuh kat PCM masih belum habis...tiada kata terindah yang dapat menggambarkan ke'best-giler'annye...
kitaorg sign kat sini tanda sokongan moral dan tanda terima kasih kepada penganjur dan juga riders..dan juga pembaca blog...

keep up the good work.
see you all next month.

/sign.
shuk~ & eton.

Haitsan said...

Akum! saya lapar lewh.. takde duit.. gaji dah habis.. dengar dapat rm800 malam PCM tu. Pinjam rm200 boleh?? gaji nanti saya bayar...:(



SAVE GAZA'N'

Muahaaahaaaa....

Anonymous said...

Assalamualaikum my organizer brothers,

Rounding up 100++ cyclist from various parts of 3 states (WP, Selangor and Negeri 9) is NO easy task. Well done and bravo. Hip hip hurray.

Although we may have timing issue, I hope all of us can be good sport and try our best to be on time.

And those who are early all the times, please understand that some of our PCMers are coming all the way from afar after work, hurdling the Friday night traffic just to be there by 9pm. Some may not be so fortunate.

(ohh sorry, you probably have no idea how Friday night rush in KL is like since you live and work in Putrajaya .. silly me!)

Angah said...

Sangat jeles ok...

zjumpa korang next zpcm

Daoh Darko said...

Trimas semua! :D

Hi Anon,
Thank you for understanding. I used to work in KL and had to hurdle traffic not just on fridays but everyday.

Sometimes i feel that giving an opportunity and exposure is never enough to some.

I think starting next month PCM meeting time go back at 9pm and 9.30pm roll. If we're late then we're late. No event is perfect. There will be hiccups.

I don't want people from afar try to come rushing after working hours and when they arrive there's no one to ride with. It makes me feel bad.

Kalau lambat kita try tunggu, kalau tak kita jalan. Selama ni pun tak pernah habis lepas pukul 12am. Last2 ramai jek yang mengkayakan mamak double trouble. :P

Nak jaga hati orang mmg susah. Hati sendiri takde orang peduli betul? :)
Thanks anon! Thanks everyone for your support. :D

azizan fixie said...

Tahniah pada semua yg datang dan sokong aktibiti berbasikal ni. If we don't support, who else will? Daoh, better back to our old timing 9pm and start rolling 9.30pm. Memang 8.30pm a bit rush especially people from afar. Nevertheless, I managed to reach at 8.30pm that night. By 9pm memang tak ramai lagi. So kalau nak start pun tak best and no impact. So eventhough it started late that night, I used the time to mingle around and get to know more people. So basically NO TIME BEING WASTED. I always make it a point to remember 2-3 names for every PCM and try to ride along with different people every time.

Seek To Understand said...

I sometimes do evening ride on Saturday. I start around 6 and finish around 7. I can cover around 10-15 km (I am a slow cyclist).

The only way to get a perfect timing and the distance I desire is to ride alone.

So, for certain quarters who like to whine what should and should not happen, please do what I do, cycle alone.

When I go to PCM, I don't bring my watch. A watch is what I need when I go to work.

For PCM you need your bike and H20. Maybe some need spare rubber (by that I mean tubes not condoms!) and handyplast.

So far I have no complains. Keep up the good work mr organizer.

To the rest I have 2 words : "Relaxla Bro...."

Haitsan said...

Jawapan mudah bagi rakan-rakan yang bakal & sudah menyertai PCM selama ini terletak pada diri sendiri. Jika anda berminat menyertai PCM tidak timbul sebarang keraguan dan kekesalan terhadap apa jua keadaan yang berlaku semasa PCM berlangsung. Perkara utama yang selalu di bangkitkan adalah masa.. "time is gold"... memang benar masa itu emas. Tetapi cubalah tidak berkira pada masa hanya sekali setiap bulan. Mungkin ianya emas bagi anda.. tetapi jangan terlalu tamak kadangkala. Memang kita perlu menetapkan masa bermula yang tetap, tetapi keadaan dan persekitaran kadang-kadang mampu merubah perjanjian kita. Selama beberapa siri PCM yang saya ikuti berbagai pandangan dan komen dari pelbagai pihak mengenai masa bermulanya PCM. Ada menyokong dan sebaliknya.. namun PCM tetap di teruskan. Jangan hanya menuding jari ke arah PCM yang kononnya mengabaikan masa. Dari pengalaman singkat saya menyertai pelbagai aktiviti MTB termasuk MTB Jamboree, MTB hash, MTB race & Downhill Race yang di anjurkan berbagai pihak juga tidak tepat pada perjanjian masa.

Pendapat saya jika PCM yang akan datang di janjikan bermula jam 9.00 malam... 9.30 malam.. tetapi bila waktunya sudah sampai dan PCM masih belum bermula anda bolehlah memulakan kayuhan anda sendiri. Jika anda datang berkumpulan lebih baik anda memulakannya bersama-sama rakan anda. Jika di teliti konsep PCM telah tertulis "no leader". Ini bermaksud tiada sebarang arahan perlu di dengar dari ketua ataupun sesiapa. Maknanya jika anda berasa perlu memulakan kayuhan kerana faktor masa, mulakan. Rasanya tiada sesiapa yang akan melarang. Jika anda sendiri ingin menunggu dan merasai keghairahan berkayuh secara kelompok.. teruskan... itu pilihan anda. Kita perlu memahami dan mengambil kira pengorbanan rakan-rakan lain yang bertungkus lumus menjayakan acara ini dan rakan-rakan yang sanggup meninggalkan keluarga, kerja dan berbagai perkara lain semata-mata kerana PCM. Contohnya saya sendiri.. dulu selalu bertekak dengan isteri kerana PCM.. kebetulan PCM serentak dengan aktiviti isteri.. iaitu setiap malam jumaat. Walaupun PCM cuma sebulan sekali isteri tetap tidak memberi lesen kerana saya perlu menjaga anak. Cuma Sabtu & Ahad adalah hari pelepasan saya untuk berbasikal. Namun kini setelah saya membelikannya sebuah basikal semata-mata PCM, dia akur dengan minat saya dan mula berkongsi minat yang sama. Anak kami juga di hantar ke rumah mertua dengan ganjaran tambahan untuk beliau semata-mata kerana PCM. Setakat ini juga kami tidak pernah mengambil 'mc' mahupun 'el' kerana PCM walaupun pulang dinihari dan keesokannya masih perlu bekerja. Ini perlukan pengorbanan.. kita perlu berkorban kerana minat kita sendiri.

Kesimpulannya, apa juga matlamat dan niat rakan-rakan (organiser) semata-mata untuk memuaskan hati banyak pihak.. bukan sesetengah pihak sahaja. Mereka tidak di bayar malahan mereka di maki hamun sekiranya ada sedikit kesilapan yang sepatutnya kita sama-sama perbaiki. Cuba ingat, pernahkah kita belanja (organiser) secawan teh sebagai tanda terima kasih padanya. Diharapkan bagi rakan-rakan yang ingin menyertai PCM akan datang lebih "sporting" dan benar-benar merelakan diri untuk PCM.. bukannya sekadar berlagak sombong dan mencari kesilapan orang lain. Kepada rakan-rakan PCM juga dinasihatkan cuba menepati masa.. sekurang-kurangnya janganlah kita terlalu lewat dari kelewatan.


chewaahh!! pandai2 bg komen..huhuu

Haitsan said...

.....i'm sorry!.....

Man CIOCC said...

Salam semua,

PCM can never be a success without your support. Give a pat to yourself.

Daoh Darko said...

WHAHAHAAHHAHAHA gila babi betul la korang komen ni!

Dah kalah ceramah perdana TV2 la!
HAHAHHAHAHAHAHAHHAHA!

Anonymous said...

Ramai la pulak time aku kena outstation. Panas tol la hati saya ni melihatnya! Long live PCM!!

UmmuFikri said...

KC pun nak ucapkan tahniah dan syabas pada semua organizer PCM. Anak2 pun seronok dapat join PCM walaupun penat lepas balik sekolah terus ke Putrajaya. Masalah timing tu..harap dipertimbangkan semula kerana kami dari KL start jalan pukul 7 sampai POJ sikit lagi jam 9.
Anyway BC, KC dan anak2 enjoy ride kat PCM.Insyaallah jumpa lagi bulan depan..

apai said...

for 5 days in a week. we're rushing to the office just to make sure the track record of our attendance. and yet, we still have to pickup our wife's calls when ever we're out cycling and so on because she is waiting u at home and looking for a quality "TIME" together. so, for the PCM which involves a huge number of cyclist, do u think that we can satisfy every single person??? what is the point of "rushing?" and where does the word "Tolerate" come from?

jangan sempitkan minda dengan perkara yang tak sepatutnya. :)

kumanturbo said...

gilo ramai manusia kat PCM.. mana la datangnya semua manusia nie :)
tahniah kepada semua yang menjayakan PCM 11 dan syabas kepada semua kerana berjaya mengumpulkan RM800 untuk tabung GAZA. Banyak tuuu.... :)

Anonymous said...

DAOHHH...AKU SOKONG KO..KO JGN TAKOTT...WALAU KITER BEDUA PUN NK KENA KAYUH KT PCM PUTRAJAYA NIH PUN XPE....AKU X KISAH....KLU KENA TUNGGU 5 JAM PUN XPE..AKU OK JER..KLU SEBULAN BOLE TUNGGU UNTUK PCM NIH..XKAN 1 JAM JER TAKLEH NAK TUNGGU..KITER NI BUKANNYER ADER PERASMIAN APER2 UTK PCM NIH..BUKANNYER ADER POTONG2 RIBEN PON...G LA MAMPOS APER2 PON...KLU LAMBAT SGT..LEPAK JER KT UMA AKU..HAHAHAH..KEDAI MAMAK ADER......KITER G MINUM DULU KLU ORANG LAIN BELUM SAMPAI..TU PASAL LA TERCIPTANYER KEDAI MAMAK TUH....LEPAK DULU PASTU BARU KAYUH....

*LAIN KALI KLU SAMPAI CEPAT TUH,KENAL2 LAH NGN ORG LAIN..BOLE DPT MEMBER RAMAI SIKIT.BOLE TUKAR2 PENDAPAT SIKIT..JGN JD KERA SUMBANG X NK CAMPUR ORG LAIN..RASANYA KLU TUNGGU SAMBIL BORAK-BORAK NGN MEMBER2 BARU..MESTI BYK CERITER,PASTU TERLUPER YG KITER DA MENUNGGU SAMPAI 1 JAM....PASTU..APER LG...da cukup korum KAYOOHHHHHHH JER LAAAAAA..............BYE.....

(ROTI TAMPAL+SIRAP LIMAU)

rudy said...

adessss time aku tak dapat datang ada je yang jadi... adessss.. anyway.. aku tetap support all the way for PCM. takyah lah nak kecoh2 kalau rasa tak nak join .. macam komen sebelumnya kayuh je sendiri. tiada paksaan kalau nak join PCM. takde yuran nak bayar pon.. it's on your own free will.

rudy said...

lamak tertinggal lak dari komen lepas.. aku rasa lepas nih kalau roll out kul 9.30 ke kul 10 ke.. jalan jek.. sweeper cam aku kan ada boleh guide maa kalaupon agak lambat.. tarak hal nyer at least suma orang dapat ride

Tertipu Tipah said...

Aku ingat ride ni untuk Gaza, untuk kita sama renung nasib depa yang basikal cabuk pun tak ada, semua dah bersepai.

Ada bumbung buat berteduh pun depa dah bersyukur. Bila cease fire hari tu semua kita rasa lega kerana tiada lagi yang mati kena bom berangkai Israel laknat.

Mengapa dalam ride for gaza ini masih ada yang kecohkan perkara kecil, perkara remeh dan entah apa-apa tu. Hmmmm ????

Aku confused jugak. Aku pun tak faham dengan sikap kita ini. Di mana silap kita weh...???

Kita selalu baca yang negara Arab pentingkan diri sendiri dalam soal Palestin, tak bersatu, takut dan pentingkan diri sendiri.

Mungkinkah kita pun macam tu? In our own little way?

Hang pikir lah sendiri Nabil.....

Hmmm???

Dah pegi buat kerja, bulan depan hangpa mai lagi na....

Naik basikal, basikal Taiwan;
Tayar Kenda berbunga-bunga,
Event PCM tiap-tiap bulan;
Mari ride bersama-sama.

Daoh Darko said...

Saya jawab pantun Cik Tipah.

Pantun Cik Tipah tak boleh handle,
Pantun pertama untuk PCM,
Biar jelah tak payah settle,
Ehem... Ehem... Eheeeeeeeeeeeeem!

Encik Nabil si raja lawak,
Naik beskal sibuk nak wheelie,
Saya, saya, awak, awak,
Kayuh rilek sudey yang lain pikir sendiri.

Haaa sapa nak sambut pantun aku ni?
Mari masuk alaaaa sayang... :P

Daoh, si raja pantun sirih pulang ke gagang.

Taufik said...

Tahniah.
Teruskan usaha.
Pastikan PCM tetap berterusan.
Jumpa kita di PCM 12.

PCM .....BEST!

Taufiq Beskal Oren said...

boy, aku pun nak jual pantun gak :D

2 3 harimau belang oren belari,
mane nak same harimau putih spore yg mkn org!
kalau takat sejam lambat point diberi,
jgn nak disalahkan organizer sorg!

nabil kayuh beskal buat wheelie,
zizan kayuh beskal buat wikang!
idop ni jgn la asyik nak menunjuk kehebatan diri,
kalau ade idea utk kebaikan, BAK DTG!

buah keranji dlm perahu,
buah strawberry dlm kapal terbang,
kalau sorg disroh dtg die kate tak mahu,
takpela... yg penting ramai jugak yg akn dtg :D

maju la sukan utk negara, long live PCM! adek besar got ur back! :D

aofuad said...

Saudara saudari,
The last PCM was our first from a new starting point.
Definitely, we should allow a certain degree of kelam kabut ness.
The timing change was one of those.
So the next time we make it better.
We form up at 9 pm and start cycling at sharp 9.30 in the various group.
During the forming up the various group can take their position in an orderly manner...macam berbaris by kumpulan. At sharp 9.30 kumpulan yang paling bersedia di hadapan start kayuh. Ta payah tunggu arahan sesiapa....
The route of the PCM kita pamerkan dalam blog kita seminggu sebelum.
There is a need to modify the route during the next PCM because it is now becoming more routine.
In this less than one month till the next PCM, we can recce a new route or modified route.
My suggestion is that we start at Palace of Justice i.e. the same place as the last ride because it is very open and bright...
From there we cycle to PICC and turn ride at the traffic light at the foot of PICC and head towards..the road going to Cyberjaya and Dengkil.
Just before going off to the main highway Puchong Sepang, we turn left and U Turn to Pinggiran Putra leading to Alamanda (This is the reverse order of our previous ride)....
From there we head straight on towards the road going out to IOI...but we turn left at the end heading to Presint 9 and subsequently turn left at Presint 8 heading to the bridge in front of MoF and then ends at Palace of Justice...
We can even go one round to the Mosque roundabout before ending at the Palace of Justice...
That should be more than 26 km...maybe more...
I can recce some other routes if this one is not suitable.
Our main aim of the route is that it should be SAFE, less fast motorised traffic and do not cross unnecessary junction or choke point.
At the same time we might want to consider a route that will pass by a scenic well lighted scene of Putrajaya, taking advantage of the nice brightly covered streets and bridges.
We might want to tawaf up PICC and rest up there for a breathing break and admire the splendid view of Putrajaya Core Island at night.

As we progress along we hope we can get more volumnteers to be the Marshallers for route guide and emergency support...
As we go alaong too we must think up of more ways to make the PCM a vubrant and interesting ride and not just one of those rides....
Azudin O Fuad, Lt Col retired
Putrajaya E Riders

azizan fixie said...

Lt Col AO Fuad

agreed with your ideas. One of the reasons why I like about Putrajaya is the scenic views:-) The timing of 9.30pm to start would be just nice. Not too early or too late. Selling PCM as a vibrant and interesting ride is the key towards attracting more participants.



Taufiq beskal oren

Terima kasih la masuk kan nama aku dalam pantun kau:-) even tak masuk pun pantun kau memang best. Eh pantun daoh pun best gak:-)

top