Rida Gaza Picsa Beska Jalanda, Apada...


More photos taken by Toyolpemalu, here.
And check this blog on PCM, panas, sedap, meletup, pekat, lekat dan kaw2....
Diskusi ye?

24 comments:

KOOKY KASH said...

Daoh, like I said many times before, PCM should start on time. Leave the latecomers behind. Why are you giving the latecomers the VIP treatment? What about those guys who come in on time?

When I ride with my fellow cyclists, the latecomers will need to catch up with the rest of the peleton.

Latecomers, learn to respect others. It is not all about you.

Anonymous said...

Its Friday night for crying out loud! The whole idea is to unwind and have fun.

If you want to keep looking at the watch, go to Dataran Merdeka or join London's PCM near the Big Ben.

If you are worried about your kids or have to pay the babysitter extra if you are late, I suggest stay home and watch Oprah.

Kooky Kash said...

Thank you v much Mr Anonymous for making PCM a men's only event. Yes, we women cyclists worry about the late drive home alone and yes, we worry about the kids we left at home while we are out in the name of fun.

And yes, I am now enjoying my Oprah at home with the kids on Friday nights and I think its worth more than waiting for a bunch of guys who has no basic courtesy or make an effort to come on time.

PAÜC said...

food for thought

cos its friday, its ok to forget time
cos its for fun, its ok to be late
cos its to relax and unwind, its ok to disregard the stated time by the organizer(s)
cos other events don't follow start time, so its ok to be like one (even if its an hour)
cos some participants live far, so its ok to wait cos needed the mass
cos organizer(s) depend on mass, so its ok for participants to know that organizer(s) will wait
cos there's no leader, so its ok not to heed organizer(s)
cos its pcm, happens once a month, so its ok not to prepare a day earlier, or leave work earlier, or sacrifice time earlier
cos I love it, support it, enjoyed it, I say it, declared it out loud here... so its all ok for the above.

its a norm. either you accept it or just move on. join the mass or go ride alone. other rides available for you. 1 cyclist out doesn't make a difference in the mass. even if you believe in it - a critical mass - if you can't follow the rest or fail to understand why others can't commit, for whatever reasons, to come early like you or the organizer(s), its best you just watch Oprah...

sounds good yeah?

thought-provoking?

Yes it's the same Anonymous again said...

It's called Putrajaya Critical Mass.

Unless it's Putrajaya Critical ME. Then it can all be about me, me and more me!

Just because you're a mother doesn't mean you are right all the time.

I am sorry for being blunt.

I just pity the organizers for getting hit right and left.

Read Stephen Covey's 5th Habit 'Seek 1st to Undertsand Before Being Understood'. Maybe you can understand what I'm talking about.

I am sorry again...

Daoh Darko said...

Whoooooaa...
When i said discussion, please discuss with respect and avoid being total jerk and insensitive.

PCM respects everyone and anyone, especially to a mother like you Kooky and a father and loving husband like you PAUC.

As to being late all the time, we are trying to improve the next month.

PCM is never like what Anon trying to portray. On behalf of PCM, I apologise.

And for you Anon, bad, bad boy...
discuss but no diss.

If you do come to PCM, notice there are parents around and female riders. Take note, PCM is for share ok? Now say sorry.

Anonymous said...

Yes dad.

Sorry auntie.

Taufiq Beskal Oren said...

Akum WBT,

saye nak mencadangkan pihak organizer PCM kasi lewatkan sikit event starts roll kol antara 9.30 atau 10pm and waktu berkumpul tu dlm stgh jam/sejam/2jam/3jam sblm time roll start. dgn waktu yg lewat sikit tu saye rase sume riders bleh pilih kol brape senang n sesuai diorg nak dtg utk berada kat sane on time.

rase nak dinner sblom ride, bleh lagi masak n mkn kat umah dgn family or dtg awal mkn dulu kat mane² sblm dtg ride.

mane nak semayang maghrib bleh berjemaah kat masjid berdekatan or kat umah then sambung ke isya' pun bleh.

cam utk saye yg abis keje kol 7 ni, tader la nak rush balik dari KL dgn jam ape jadah sume ade then nak cabut pasang basikal, mandi n kene rembat smpi 180km/j dari shah alam - putrajaya to be there on time.

mane yg berkeje abis lambat tu tak perlu la amik half day utk dtg awal then hampa sbb bleh lagi bersiap n dtg dgn relax, tayah kelam kabut.

yg dtg lewat tu kasi tinggal je, pandai² la nak kejar ke parking kete kat mane² check point PCM then join kayuh ke... tader hak PCM nak sroh dtg awal n tader hak jugak yg slow tu sroh PCM tunggu...

biarlah kite sume berseronok pada jumaat malam dgn sihat, tader pendam dlm ati bile balik setiap kali abis ride. nak beriadah ke nak marah² dan pasrah? ;p

payah sbnarnye nak menjaga ati sume org, esok tak cantek, dibantainye sorg... ini hanye cadangan utk pihak organizer bertimbangkan utk mengelak kutukan/tomahan/bantaian/makian/sumpahan dan macam² la bende negative pada PCM dan org disebalik tabir ;)

Anonymous said...

ilek ahhhhhhh jangan buat gelabah boleh tak?

Weh Daoh lu buat aja apa lu nak buat.

Kash stick je pada prinsip lu. Datang,join,jalan and have fun.

Anonymous pernah tengok cerita guru badul?

PAÜC lu dasyat penuh dengan Ilmiah

Taufiq Beskal Oren lu macam sabun BUSA lah.

Zamani Hussain
Teh Tarik Krew

Daoh Darko said...

Zamani lu memang best. :P

Man CIOCC said...

I'm confused...

anthem3rider said...

I'm oso confused????.

Masa kayuh semer nampak happy je..

Daoh Darko said...

Tau takpe.

Angah said...

Aku tinggal kat Klang dan kerja kat subang...Suami aku tinggal kat Kuantan.

PCM 9 : Suami aku turun dari Kuantan semata2 nak ikut kayuh.., amik aku kat subang and tumpang umah kawan di Pinggirin Putra to gear up..(minyak + tol + masa=?) no komplen

PCM 10 : Aku bertolak dari Pejabat lepas maghrib untuk join sebab kalau balik Klang dulu lagi letih...no komplen

PCM 11 : Aku tak dapat join huhuhu

SEBAB!!!

Aku nak jumpa kengkawan yang minat ngan basikal sebulan sekali..

Orang nak komplen apa pun silakan la...Ada aku kisah?

Personally aku tak kisah kalau start lambat walaupun aku at both times sampai awal sebab aku boleh amik peluang tu untuk kenal lebih ramai orang...

Bukan semua rider boleh kayuh sambil borak2 macam aku (dasar riak hahaha)

So all...jumpa di PCM bulan 3 yeah!!!!

heero yui said...

cakap apa nie yer confused aku hehehe...

apa pon same like angah said sebab aku joint kayuh ni coz time ni ler nak jumpa kawan ramai ramai sebulan skali walaupon aku ni tak reti nak bercakap ngn orang pemalu la katakan :P start la kul brapa pon kat mana pon aku ok jer

buat masa ni tak penah skali pon aku mis pcm nih kalu kena out station ker apa ker aku try ngelak dulu nak kayuh la katakan.kalu aku outstation balik ari jumaat pon flight sampai ptg jer mlm aku terus datang sini wife pon no complain siap temankan lagi

yang pasti aku tek reti nak borak borak mcm angah time kayuh hehehehehe

Taufik said...

Daoh & co, elok kita mulakan PCM 9.30 ke...jadi kalau lewat mula 10pm pun, lewat 30 minit jer...
Apa-apa pun....PCM mesti diteruskan..
Jumpa kita di PCM 12.

-terus sokong PCM

Anonymous said...

hi

gua lagik....lagi senangkan daoh...ko disablekan je comment ni punya ruang. hahhahah so takde komen..ko pun tak pening kepala. lebih pada informative atau mat saleh cakap one way communication. nak cerita ke hapa time PCM hahahahhahah

cool lah semua jangan pening2.

angah you mesti tau main Konda Kondi?

heero ko layan kartoon Toriton ekk?
p.s Jom pergi Spark.

Zamani Hussain
Teh Tarik Krew

old rider said...

Saya rasa baik di tetapkan waktu roll off untuk PCM seterus nya. Mungkin kalau boleh kita buat poll dulu samada pukul 9.00 pm, 9.30 pm, 10.00 pm, 10.30 pm??
Satu lagi cadangan saya. Mungkin kita boleh promote acara bulanan PCM ne di dalam media e.g. akhbar. Mungkin dengan cara ne akan menambahkan lagi warga PCM.
Tahniah pada Daoh, Man Ciocc and yang lain2 kerana sanggup organize ride PCM sebulan sekali ne. Keep up the good work.
Saya bercadang nak bawak anak pempuan saya for the next PCM ride.

heero yui said...

zamani : kartoon toriton tu yang budak naik dolphin putih tu ker heheheh layan loo kartoon lama lama mcm tuh..

spark??? apa tu yer :P spark man shop aku tau ler

Anonymous said...

heero;

yes! kita insyaallah sezaman! susah gua nak carik orang layan kartoon toriton ni..hahaha ada masa kita ketemu

p.s lupakan Spark tu...

Zamani Husain
Teh Tarik Krew

Angah said...

Zamani

Konda Kondi tu antara permainan feveret masa kecik tu.. nak main ke next pcm sebelum kayuh?

Man CIOCC said...

Saya zaman "Giant Robot"...

http://www.historyvortex.org/GiantRobo1.html

Bila tengok Tranformers tersengih sorang-sorang. All recycled ideas.

azizan fixie said...

Man CIOCC

aku ingat cite Giant Robot tu:-) yg paling best time tuh la..Hehehe


Zamani

aku rasa tak yah disable comment...aku rasa semua leh pikir tuk bagi komen yang membina


aku pun baru terpikir nape la agaknye dia org wat main bola 7 sebelah. Maybe pasal lagi 4 org tu asyik datang lambat kot...Hahaha....

marinahani said...

I'm not even sure it's worth giving any comments, because as some of you say, kalau nak join, join, kalau tak nak, sudah.

But I am worried about cycling home alone late at night.

I think it's great for everyone to get together once a month, but that is why there is the optional Double Trouble after the ride, right?

If PCM is not meant for some of us who have other commitments as well, then I guess I would not be able to join PCM anymore :(

top