Putrajaya Critical Mass - 19 December 2008


Hi again! Selamat Hari Raya Aidil Adha to everyone!

It’s that time again and we’re very proud to say, WE HAVE SURVIVED in 2008! We should be proud of ourselves that we have been true and together we were there to make our mass ride a success every month.

So let’s rock this ride even more this month. It’s our last ride for this year, bring all your friends, girlfriends, boyfriends, spouses, your kids, your parents and the next door neighbour to “I Need A Ride!” Putrajaya Critical Mass.

-----------------------------------------------
Date: 19 December 2008 (third Friday nite!)
Venue: Restoran Darussalam Presint 9 (Mamak Double Trouble)
Meeting time: 9.00 PM SHAAAAAAAAAAAAAAAAARP!
Ride time: 9.30 PM
Distance: About 20km
Ride speed: 15-25km/h
-----------------------------------------------

Remember to ride safe and let’s not be a menace when we’re riding. We don’t want anything bad to happen especially with recent news to a group ride in Johor and Penang earlier this week. More stories here and here.

Keep in mind, we’re a celebration of cycling and most importantly, Putrajaya Critical Mass is all about having pure fun ride. :)

43 comments:

Riezal said...

Salam Daoh.. any chances authorities take any action on the ride event..? it seems dorang kalau nampak ramai2 nanti serbu jer kes dorang.. eventho we all tak buat kacau

azizan fixie said...
This comment has been removed by the author.
azizan fixie said...

PCM is a totally different ride than the one in Penang n JB.

Anonymous said...

for all u know, they can say putrajaya have bike lanes, y dont u use it? Maybe the enforcement can take action as it can be consider illegal gathering.

Daoh Darko said...

Insyaallah, i think there won't be a problem. Our ride is at night (it's not during working hours) and each time we always bumped into 1 or 2 police cars, we're ok. We have done this for 9 months now, I just hope authorities should see this as only a recreational ride.

Putrajaya is a bike city. For the last few years, we had Putrajaya Cycle Fest. Yes, they have bike lanes but to fit everyone of us, esp roadies it would be impossible. Don't think common sense should be an issue.

As long we're not blocking traffic too much and obey, we should be good. Thanks for your concerns. Let's just pray nothing will happen that night. :)

azizan fixie said...

Hmm...lau recreational ride kena ada permit, nak main bola, futsal, basketball..dll...pun nak kena permit la ek. Takde apa la Daoh...kita mmg xleh block traffic. Masa di Shah Alam kayuhan anggerik aritu yg ada polis pun kita tak dibenar block jalan.


www.cyclefriday.blogspot.com

Taufiq Budak Beskal Oren said...

"The expedition is campaigning for the protection of workers during the financial crisis, the abolition of the ISA, comfortable housing for the people, proper control on the price of goods, an end to the privatisation of basic facilities and the restoration of local council elections." quoted from The Star

PCM kayuh utk berekreasi, bukan nak hand over any memorandum. i dont see any possibilities for the authorities to charge us having illegal gathering. i think polis² yg selalu dtg buat ronda tu pun tau mmg ade kayuh beskal n berkumpul kat situ...

lagipun, its been done every month almost a year now, so far everyone follow the rules, takde block jalan, insyallah tader pape...

tak buat salah apa mau goyang...
jom ramai² kayuh beskal :D

Enche Bon said...

Salam Daoh,

Den tonung2 cam tak dapek yo nak poie PCM bulan nie, ado kojo outstesen lak. Dah duo bulan tak poie nih, nak domam raso eh. Nak buek camano, dah nasib badan...

Have fun you guys!!

Cheers,

Anonymous said...

apo salahnyo mintak pormit?

pejai said...

Salam...saya ni baru je dlm bidang beskal2 ni...terasa macam nak join je...mmg open ke utk newbie.??saya bkan org putrajaya pun tapi tau jgk laa area2 sana.kalau takde hal nak JOIN!!!

Daoh Darko said...

Enche Bon,
Takpelah... Next month insyaallah kita ada lagi. :) Datang bulan depan.

Anonymous,
Hmmmm... nantilah kita cuba usahakan. Kalau cakap je tak guna. Datang kayuh dulu. Kita seronok2 dulu. Kalau tak ramai pun kali ni saya dan kawan2 sentiasa je ada utk critical mass ni.

PCM bukan saja sekadar kayuhan rekreasi tapi biarlah ramai yang tahu di Putrajaya ada orang berkayuh kurang2 sekali setiap bulan. Biarlah jadi tradisi, biar jadi kebiasaan. :)

Pejal,
Datang je. :D Newbie or not tak kira... Kita sama2 minat basikal, minat cycling. PCM bukan sahaja utk orang Putrajaya, in fact, orang luar lagi ramai dari orang putrajaya yang datang ke PCM. So, datanglah bawak member2 sekali.

azizan fixie said...

Yaa...yg penting datang kayuh dulu...insyaAllah saya akan bawak lagi 2-3 org 1st timer...

I NEED A FIXIE RIDE!!!


cyclefriday!
"Don't wait till your heart beat faster and your urine taste sweeter"

pejai said...

saya naik beskal biasa je..insyallah mlm esok saya cube pergi sana...mmg asa site office dekat bukit unggul...so tak jauh laa nak pergi sana.

Daoh Darko said...

Pejai,
Yang datang macam2 basikal... semua habiskan 20km dgn jayanya (dan penuh kesabaran hehe!) Ada yang pakai basikal takde gear, yang naik basikal tua, basikal lipat, basikal 3 roda, beca je takde lagi... kalau ada mmg saya orang pertama jadi customer. hehehehe...

Kopsia said...

Sdr Pejai

Saya kayuh guna basikal tua bulan lepas, steady aje complete penuh semangat. Tak kisah apa jenis asalkan namanya basikal atau sepeda atau gerek......kita sama-sama kayuh untuk riadah sesama kekawan.

Datanglah, saya dari Kuala Selangor....Putrajaya memang sesuai untuk cycling......ada prasarana, tidak terlalu sibok....udaranya segar. Jumpa saya yang berbasikal tua. Insya Allah.

Radical Review said...

critical mass is a direct action. if its all about fun, so there is no "critical" about putrajaya "critical" mass.

Daoh Darko said...

Radical Review,
Hmm... penat la nak berhujah.

Rasanya kalau anda lagi arif dan pandai dan lebih tahu buatlah apa2 yang anda suka...

Saya tau nak kayuh jek. :P

pejai said...

salam..hujan tak sana..kalau hujan mesti takde ride punye kan?mesti makan je di mamak 2x trouble

mat_Sentul said...

Setakat 7.30 malam, Presint 9 maish lagi HUJAN.

pejai said...

salam...nice ride mlm tadi...semue sanggup tgu hujan berhenti..cuaca pun cun je lepas ujan..hope to c u all again nect time (White Tbolt+Newbie)

Iyop said...

Critical Mass rides have been perceived as protest activities. A 2006 New Yorker magazine article described Critical Mass' activity in New York City as "monthly political-protest rides", and characterized Critical Mass as a part of a social movement; and the UK e-zine Urban75, which advertises as well as publishes photographs of the Critical Mass event in London, describes this as "the monthly protest by cyclists reclaiming the streets of London." However, Critical Mass participants have insisted that these events should be viewed as "celebrations" and spontaneous gatherings, and not as protests or organized demonstrations. This stance allows Critical Mass to argue a legal position that its events can occur without advance notification of local police.

Baca kasi habis... 'pure fun'?
Putrajaya Critical Mass or Putrajaya Fun Ride or
Putrajaya Cycling Celebration


Mengapa kita rosakkan maksudnya?
Pengayuh tetap ikut kayuhan ini memandangkan 'Keseronokan', tukar 'title' Critical Mass

Daoh Darko said...

Iyop,
Kalau saya tak baca kasi habis pun saya dah baca lama sebelum kami buat putrajaya critical mass. In fact saya baca majalah article yang lagi legitimate dari web. Kalau buat thesis pasal critical mass, majalah tu lagi valid dari web.

In the end, everything comes to a cycling celebration. We as Malaysian cyclists hanya nak berbasikal secara sihat, selamat dan menyeronokkan. Kalau nak protest saya rasa PCM tak akan last until end of the year.

We have people believe in PCM. Kalau tak ada, PCM takkan cecah 100 orang setiap ride. Kalau ada satu orang datang pun, kami tetap buat PCM.

Bukan Putrajaya sahaja yang masih in its early stage, banyak lagi places yang buat CM masih lagi baru dan buat untuk fun. Ada yang belum sampai 30 orang.

Macam ni la... Iyop, you sendiri pergi baca betul-betul. Apa2 reason untuk Critical Mass, endingnya adalah "fun". It's a cycling celebration.

Tapi ikut you la... Macam critical mass, semua orang ada different opinion.

Letih la... Kayuh 100km pun tak letih macam ni.

Ko kayuh ke Iyop? Kalau kayuh marilah ke PCM. Ke tak sudi? Tak cukup rebellious? Or tak cukup anarchy lagi untuk idealogy ko?

Taufiq Beskal Oren said...

apela masalahnye kalau PCM ni tak ikot ideology sbnar CM tu? ilang duit blanje korg ke kalau takde motif memberontak? ;)

keje nak protest memberontak je korg ni... ape bende yg korg nak ntah kiteorg tak paham... kalau nak buat ride sendri, memberontak ke nak protest ke nak sampaikan memorandum ke, sile la... organize ride sendri ;)

PCM melayu rider (or any other races) tader pun nak dengki² or kutuk mengata rides or CM lain kat Msia ni, tapi nape melayu lain nak menjatuhkan/mengutuk PCM?

tolong la... sedar la wahai melayu yg hebat kompang dan "hanye kuat bile ramai" yg bahwenye melayu tu lemah atas tanah sendri sebabkan melayu jugak menjatuhkan sesame sendri ;)

takat sembang je buat ape, cube dtg, kayuh sesame, bukak pemikiran tu secara positif. takkan la idop kat dunia ni keje nak memberontak je kot? kenyang perut ke gasak tu gasak ni? tebal ke duit ko dlm pocket tu kalau mengutuk sane mengutuk sini? tak kan? ke tak cukop kentel utk ko? fuh... ganas btol... dabel seben pun ade gak buat kebajikan ;)

tak payah la nak condemn² aktiviti sihat cam PCM ni. malaysia ni kalau rakyat nak memberontak pun tak perlu menggunekan ideology "COMMUNIST" or any direct action.

mintak maaf kalau aku comment bebunyik kasar, tapi Msia kan negara demokrasi, org bleh cakap, aku pun bleh cakap, tapi aku tak kompang cam yg lain ;)

to all riders that have made it for '08 last ride, congrats and thank you for coming! you rocked the streets of Putrajaya walaupun hujan ;)

Iyop said...

Uiks, soalannya mengapa guna terma Critical Mass? Buat la nama sendiri memandangkan ia bukan sama. Ada terbaca old post, tertulis di blog ini no leader la. Tapi baca yang recent lain pula, ada tetapan. Mana hilang kata-kata dahulu? Sekarang ini ada leader iaitu kamu. Ataupun telah terbawa-bawa dgn motif lain.
Bukan menjatuhkan, saya rasa kenapa sering Melayu tiru terma bangsa asing. Reka sendiri, baru orang tahu ini Malaysia punya. Melayu pula xboleh kena kritik, kena sikit melenting. Tenang saudara, sebab tu nagara kita tidak maju, sebab tidak boleh di-comment

Nietzsche, F.W said...

Iyop, salah tu Melayu tak leh kena tegur, yang betulnya Melayu ramai yang suka menegur dan tak ramai yang nak bagi support.

Iyop, kalau JERIT tu betul direct action... political based. Kalau PCM ni bukan. We protest against wreckless driver yang tak tahu hormat cyclist. Tu je.

Cara protest tu, ikut suka la nak buat macam mana... nak angkat sepanduk ke, nak bogel ke, nak mel****p ke... tapi cara protest dalam PCM adalah kayuh atas jalan.

Kalau ko nak cerita soal FUN, Kalau ko tanya Adolf Hitler, dia cakap dalam hati dia benci yahudi dan it is FUN to kill Jews.

Ko nak citer pasal Melayu ye?. Ada berjuta Melayu macam ko dekat Malaysia suka komen orang tu buat ni, buat tu salah, tapi bila orang mintak support semua diam, semua buat tak tahu.

Ko datang ke bagi support Iyop?. Atau datang bagi support dengan komen 'membina' ko dalam ni?. Kalau stakat komen membina ko tu, terima kasih je la, dalam PCM yang datang pun ramai professional yang boleh bagi pendapat, siap nak bagi duit, nak bagi itu dan bagi ini untuk improve PCM.

Henti je la Iyop kalau ko nak cakap PCM tak buat ikut definisi. Orang yang datang kayuh tak de masalah pun dengan definisi, ko pulak yang rasa ada masalah, tinggi bebenor tahap pemikiran ko ye Iyop?.

Since the beginning, walaupun satu sen tak de profit, walaupun aku tak de kena mengena dengan PCM, tapi aku tetap promote orang suruh datang bagi support dekat PCM.

Kalau ko betul-betul nak betulkan soal definisi dan ideologi, terima kasih je la. Aku tau niat ko baik, tapi baik ko pegi betulkan ideologi dan definisi budak-budak punk yang makan sampah dekat luar tu, budak-budak anarchy yang tak berapa betul akidah tu, budak-budak satanic yang dah confirm terpesong akidah tu. Banyak lagi definisi yang boleh ko tolong betulkan.

Ko nak cerita pasal Melayu ni tak maju pasal tak leh kena kutuk?. Yang buat Melayu tak maju adalah orang macam ko tu, komen je yang pandai, buatnya tidak... macam mana nak maju?.

Dalam PCM ni ramai Melayu professional join, yang mana Melayu ni yang menyumbang kepada kemajuan bangsa Melayu. Tak de masalah pun.

Abih ko nak citer pasal penulis-penulis zine yang tah apa-apa ditulis tu meyumbang kemajuan bangsa Melayu? Menyumbang?... Menumbangkan lagi adalah.

Sekian Terima Kasih

Farid Kun said...

Oooooo begitu....
Di blog ini, tertulis
'Critical Mass is a monthly mass bike ride promoting cycling as a fun and healthy alternative to driving. Critical Mass rides occur on the last friday of every month in over 200 cities worldwide. Now we ride Putrajaya, Malaysia.'

tertera di atas menyatakan kayuhan ini untuk mengubah dari penggunaan kenderaan bermotor kepada basikal sebagai pengangkutan.

Dan

'It's true most Critical Masses are organised in the rights of one or more advocacies. Do you even know what advocacy means?'

Dan

'Keep in mind, we’re a celebration of cycling and most importantly, Putrajaya Critical Mass is all about having pure fun ride. :) '

Dan

'Many of us cyclists from Malaysia doesn't seemed to understand Critical Mass.'

Dan

'In a Critical Mass, it has no leaders. It's an event, not an organization. Definitely no sponsors and no permits.'

Dan

'celebrating their choice of the bicycle for transportation, and enjoying car-free social time on city streets. '

Dan

'To you a Critical Mass is about the awareness. Awareness of what?'

Dan ia sendiri menjawab persoalan itu

'I'm doing this for the awareness of cycling is good'

Semuanya ade dalam blog ini
http://putrajayacriticalmass.blogspot.com/search?updated-max=2008-04-10T13%3A13%3A00%2B08%3A00&max-results=7

Btw, kami ahli muzikal..

Daoh Darko said...

Ahli muzik rupanya.

Saya pun main muzik jugak tapi paling tak suka main "tong kosong".

Hehe. :D

Anonymous said...

i acknowledge ur desire to promote cycling among the people in putrajaya especially with the limited parking spaces in the vicinity of the government department. If only people in putrajaya were to follow ur lead, i'm sure the havoc in finding a vacan parking space can eliminated. Besides promoting a healthy lifestyle, it will help to eliminate smog.

However, to achieve this and make the people aware of ur kind deed, u should have r cycling event in broad day light instead of having it at night when most Putrajaya-an are all in doors watching tv.

And my last suggestion, to have ur own identity by naming ur event with ur own creative mind and not photocopy an event that was created in the States because CM have entirely different meaning. Don't go for the glamour.

flatfinger said...

PCM for glamour??bah!!! so what do people get if he/she is the leader/marshall/organizer??? Dato'??RM10K permonth...c'mon la dude...at least there's people willing to do this kind of healthy things... unlike most of people now days only sit infront of PC n liked to "sebuk-sebuk hal org lain"...there's not leader at all in PCM...sometime we called captain just to show our respect not got any other meaning...in PCM it's just a bunch of people with good heart trying hard enough to make sure PCM a good event for everyone...their got nothing for it...penat ada la...kalau tarak org nak handle...sapa nak uruskan...yg duk depan PC sebuk komen hal org lain uruskan agaknya...lu pikir la sendirik..

PCM got nothing agenda...it's not JERIT....the stupid campaign that make cyclist image bad...

It's for FUN??...of coz la...we try yo make it fun...if no fun jd mcm JERIT...ada org nak joined ke JERIT tuh...budak skolah kena brainwash leh la...maybe org mcm u sebab u pertahankan sgt CM nyer term...but then u ada joined ke JERIT tuh??? mmg tak la kan psl u also know apa akan jd if u joined it...

the term FUN there is to created a thought in people mind n get support...so all ages and level can cycled together without worries....

Someone said CM is about protest activities...so in PCM slightly we show our protest by cycling to other road user to acknowledged bicycle as one of a transportation...take an awareness n respect cyclist n rider when sharing the road....

Until cycle #9...we never been stopped or blocked by authorities...patrol car passed by without any problem...takder plak derang mintak permit or what so ever...

About PCM...since its started...dr beginner rider...true cyclist...otai2x riders...yg wakil Malaysia pun join sekali...takder pun bising kecoh bantah about it...y suddenly u wanna bring it up?? any main reason for it?? or just about pertahan kan term CM...apa la lu..

Yes there is bicycle lanes around Putarajaya but not at all the places there got it n furthermore the lanes is not suitable for roadies...dont u know about this?? have u ever been in Putrajaya or only see a picture of it???

the CM term..."someone said kenapa sering Melayu tiru terma bangsa asing"....please rephrase it...CM is not bangsa asing punya...maybe its stated in US...but its already a global term...mean any country any places can used it...FYI, we also know what's CM term mean...we'r educated oso not only u...but u have think about our country mentality mcm mana...if u want CM like other country...maybe u pakai baju merah n joined JERIT or go live there la...n y need to pertahankan CM luar negara?? itu negara mereka...how they want to do it its up for them...yg sebuk2x nak pertahankan apsal...ada copyright tulis CM is urs??

it's not about melayu takleh kena kritik atau melenting...n its not for melayu...its for malaysian...this is a small matter...only about the term of CM...y dont u give support rather than pelekehkan negara n bangsa sendirik trying to buat benda yg baik...gi kutuk mat rempit ke...pemikiran mcm ni la yg buat negara kita ni tak maju...asik nampak -ve ja n rasa dia sorang ja yg betul...think +ve way la...if u really educated then this kind of things wont be an issue....

if u guys acknowledge things PCM...y dont u guys give support rather than bising2x...entah2x kayuh pun tak pernah?? u can said to do event in board day light...salah ke buat malam?..less vehicle used the road...risk pun kurang...sejuk pun sejuk...9.30pm already pass prime time...tak semua org duduk je kat umah tuh pakai kain pelikat...ramai je yg kluar...n about kayuhan siang aper kata u try buat event camtuh...jgn cakap je...n for sure kami di PCM akan give our support...becoz we luv cycling tak kisah siang malam hujan panas...ada berani????

Iyop said...

Awareness? 'The road not taken'.
Awareness only among cyclist and few cars that passes by.

Jerit? Way out of topic. Maybe you are right brother, the mentality like u have mentioned. Everything must be safe. My question was simple, why use the term CM.

Is it the same between Hari Raya Aidilfitri and Christmas? Critical Mass and Cycling Celebration? Sending Hari Raya greeting cards during Cristmas. Does it make any sense? Or hari raya n chrismas is the same.

I support your event since its a healthy event. I repeat once again, WHY USE THE TERM CRITICAL MASS. None of you answered it.

Cheers,
Merry Christmas and a Happy New Year!

Farid Kun said...

Because of 'FUN', it creates Mat Rempit, the Punk and other useless human being. They joined because of 'FUN'. Life is about 'FUN'.

Some of u who commented aware about the problem about 'Mat Rempit' and others. No initiative to take on CYCLING?

So lets CELEBRATE CYCLING because it is FUN

Hooray!

flatfinger said...
This comment has been removed by the author.
flatfinger said...

About awareness...like u said " Awareness only among cyclist and few cars that passes by"...it's still called awarness right??? so its included by what it mean although only small portion of it....y need to take over the road??? u may answer just becoz CM term like that...gi duduk U.S please...jgn duk Mesia...we have our own way in showing the message y need to ikut negara lain punya style...then have to bogel also la camtuh????

about Fun...there's many kind of Fun that we can find n do...it's Fun to be mat rempit or punker...do u think so?..that's not fun...that's kebodohan diri sendirik yg terasa macam bagus...mati xcident...kena masuk lokap...vandalism...tak fun langsung...belambak lagik aktiviti fun n 1 of them is cycling...y choose the bad one??

back to ur Q's...y used CM term?..1st of all apsal yg kisah sgt org nak guna term apa pun...ada ke dalam akta undang-undang mana2x kata takleh pakai?? ada copyright or trademark?? it's just a term...how people used it depend on what they do...don't think like in the box la...open ur mind..

CM term used here is for gathering among cyclist...which mean ramai2x
berkumpul at 1 place...then we ride...takder leader..takder kena
register or organize by organisasi tertentu what so ever..n u urself
must understand CM can be a diferrent style/flavour/variety in each country/place that have it...so we Malaysian riders do what's suitable with our culture environment...n u also must know CM is intended to be celebration n it's not a way to cause problem or trouble...some of people like u missing up this point...u always looked Critical Mass and Cycling Celebration to be 2 different things...partly u r wrong...

there u go...I answered it already...I'm just a newbie rider...but I think u urself mislead in understanding what's CM mean....so bro..cheer up...pi beli basikal datang PCM join kayuh ngan kami ..lepak mamak sembang2x...kita org tarak hal nya...I put a stop here..if u still wanna think like what u have bring up...it's up 2 u...different people different view...peace out dude...

rider karat said...

wei Iyop...ko cakap org tak jawab soalan ko...tp ko sendirik tak jawab aper org tanya pada ko...tak abis2x ulang psl Critical Mass punya maksud ja...

Akuk pun ada satu soalan gak utk ko...ko kayuh ke basikal?

Iyop said...

Kayuh, basikal pengangkutan kami, tu pun basikal lipat sebab boleh bawak naik LRT. Basikal murah tak cecah ribuan ringgit. Kalau nampak org kayuh berbasikal kecil, dengan gitar, itulah kami.

Kami ketahui mengenai blog ini semasa kami 'perform' di suatu club yang mana kami pergi berbasikal dan ada individu menanyakan kami 'tahu' tentang acara ini.

Crank Bros said...

Di blog ini, tertulis
'Critical Mass is a monthly mass bike ride promoting cycling as a fun and healthy alternative to driving. Critical Mass rides occur on the last friday of every month in over 200 cities worldwide. Now we ride Putrajaya, Malaysia.'

tertera di atas menyatakan kayuhan ini untuk mengubah dari penggunaan kenderaan bermotor kepada basikal sebagai pengangkutan.

Dan

'It's true most Critical Masses are organised in the rights of one or more advocacies. Do you even know what advocacy means?'

Dan

'Keep in mind, we’re a celebration of cycling and most importantly, Putrajaya Critical Mass is all about having pure fun ride. :) '

Dan

'Many of us cyclists from Malaysia doesn't seemed to understand Critical Mass.'

Dan

'In a Critical Mass, it has no leaders. It's an event, not an organization. Definitely no sponsors and no permits.'

Dan

'celebrating their choice of the bicycle for transportation, and enjoying car-free social time on city streets. '

Dan

'To you a Critical Mass is about the awareness. Awareness of what?'

Dan ia sendiri menjawab persoalan itu

'I'm doing this for the awareness of cycling is good'

Once upon a time, it disagree. Now agree. Later it will disagree.

pejai said...

hi..nak mencelah jugak..hihi...
i dun think guna term dlm bahasa inggeris menjadi masalah sbb sekrang ni pun budak sek rendah dah diajar sains n math dlm BI (ada kaitan ke ni??)..
tapi as usual la...mesti ada je org tak puas hati...
to all yg support this event..aku rase baik korang tumpu utk memantapkan lagi program ni...
aku puas hati gak sbb the last event of 2008 aku join..takpayah laa layan sgt coment2 yg tak membina atau soklan2 yg korang rase tak perlu dijawab@dirungkai sbb akan ada je manusia yg sentiasa mempertikaikan jawapan korang. Tu je pendapat aku.

Ps:nice meeting u guys n hope 2 c again in 2009

azizan fixie said...

Iyob
tak kisah la basikal mahal ke murah. Duit masing2. Dan kekadang ikut gak tuk apa kegunaannya. Yang penting kayo yob. Beskal aku murah je dah x leh lipat lepat. Dah tentu tak leh masuk lrt. Nak bawak masuk masjid jamek taim maghrib pun kena argue dulu. Lau ko nampak style cam bike messenger tu la aku. Tapi aku tak anta surat. Aku ni posenger je. Komen selebihnya ada kat atas posting terbaru. Harap dapat terserempak ngan ko kat kl t. Sesama kita membudayakan amalan berbasikal. Eh lagi satu...member aku cakap Poie pun bila gi perform pun kayo gak tau:-)

Beca Roda 3 said...

Hi all..so as we can see here...there's no issued actually...the term is just a term...the base of all...we all have a bicycle n do cycling...so no need to argue between us...wasting time...let us unite in promoting cycling to others...to create better world...agree everbody???

azizan fixie said...

BR3
hooray!! Stuju bebenor...Jom cyclefriday! Come this friday kita kayo gi ofis lak..Bagi sesiapa yg x cuti la. Or else next year je..Kalau umah jauh pakai beskal lipat cam Iyob tuh:-)

Cycle! Cycle! Cycle! "Don't wait till your heart beat faster and your urine taste sweeter"

pejai said...

Agree!!!

Angah said...

Pada aku takde isu pun. Setakat pakai nama sama apa masalah?

Asalkan riders yang join faham dan enjoy the ride letak la nama apa pun aku tak kisah..

Critical Mass tu takde lesen peten kan..takde copyright kan..so boleh la pakai...

Tak payah pening2 la geng..

Aku suka kayuh, aku suka jumpa kawan2 yang sama interest ngan aku... lain hal aku tak layan..

So jumpa korang next PCM... kali ni aku pastikan aku kayuh gak dengan basikal mahal aku tuh lalalala

rudy said...

apa lah manusia nih.. tak pernah nya nak puas hati. ada je yang tek betulnye. terma apa pun nak guna guna lah.. yang panting kayuh. ntah hapa2 lah.. mula2 nak kecoh pasal terms pastu lah tetiba kecoh pasal basikal mahal. cerita banyak tak guna.. kalau asyik tinggal komen pastu takde link suma orang boleh buat. apa kata datang join ayuh.. bawak leh basikal LIPAT ko tu kayuh skalik. apa adahal. PCM takde diskriminasi. apa beskal ko bawak pon tarak hal nye. kayuh skali. amacam ko serulah suma budak2 ko yang bawak beskal LIPAT tu join skali 2009 nanti.. macamana ada berani. kalau setakat cakap tak serupa bikin tak guna

top