The near end.


Please read the article above.

Man CIOCC and I have come to a conclusion when one initiates, there will be odds.

To the person who wrote the article and unwillingly to speak and discuss this to us, tonight and the last Friday nights to come:
1. please initiate,
2. take this blog and update,
3. sms announced,
4. find freebies,
5. print banners and flags,
6. register participants,
7. find venue with ample parking spaces,
8. coordinate ride route,
9. go seek approval from Perbadanan Putrajaya,
10. approval from Polis Trafik Salak Tinggi,
11. approval from Polis Putrajaya,
12. seek standby escorts,
13. seek standby Red Cross or Bulan Sabit Merah,
14. seek monetary resources,
15. seek sponsor and supporters,
16. seek willing advertisers to promote your ride,
17. do briefing for those who are new,
18. do designs every month,
19. liase with supporters and maintain good relationship with them and lastly,
20. seek great and willing friends to help you out in all the above.

When we constantly look for good avenues and good PR in media, the last thing we expect is this.

From the bottom of my heart I'm truly sorry.

The ride will go on tonight if it's not raining. If it is, I will be there.
There will be no briefing. You ride as you want to.


From 50 bells, we're giving out all we have
- 100 bells for 100 cyclists tonight! Last call!

But there will be no briefing starting from this month onwards.
If there are any ride.
See you guys tonight.

With much love,
Putrajaya Critical Mass

p/s
Man CIOCC said "To whom it may concern...
Why strike a punch & hide in your grandma's sarong?
Why bark & shove your tail between your legs?

What Abot said is correct, "We do not need trash, especially those with MAGGOTS!"

24 comments:

shuk~ dan eton said...

alamak...sedihnye....

tapi fret not la daoh...
kecik punya hal lah...

orang muda kena la berani... takkan org cuit sket dah gelabah... :p

every prob mesti ada solution lah..

next month aku suggest PCM buat.. "Kayuhan Penunggang Prihatin".

Daoh Darko said...

hahahahhahaha... boleh!
boleh tolong amik cap aku kat BC?
aku pass kat ko duit dia malam ni.
then aku belanja ko n wife makan.
hahahahhahahaha. janji!

abot said...

despite the "keratan akbar" controversial issue to all PCMers and a late start for the ride

... the PCM this month kinda peaceful and relax, with a slight modified route(anti clockwise compared to the usual route)

... Thanks bro Man for staying there, although not being able to be on the saddle tonite !

cheer up guys... even last week headlines, mostly i cant recall them!

Today news, tomorrow trash!!!ha ha

Man CIOCC said...

To whom it may concern.

Why strike a punch & hide in your grandma's sarong?
Why bark & shove your tail between your legs?

Abot, you're correct, we do not need trash, especially those with MAGGOTS!

flatfinger said...

to Daoh...be patient for what obstacle that PCM encounter...sorry for not been a supporter lately....so pathetic...and I just wanna said...typical Malaysian..."terlalu prihatin hal orang lain...suka ambik tahu hal org lain...tp tak berani nak tunjuk muka"...no wonder we Malaysian so susah nak maju....despited all of this...at least we...the PCM community/supporter do something for our country n nation without getting any profit...unlike u only sitting there, take a ballpen or typing on a keyboard, wrote to newspaper but too shame to show us who r u...shame on u..really shamed...

The simple solution is there already...maybe if it's to difficult for u to think for it...let me refresh ur brain...PCM is to hav enjoyable time and hav fun...if u think it's to dangerous for u...not safe and u can't take the challenge by cycling, don't bother to join us...duduk senyap2x depan pc...if u said later will be an accindent...let me said back..."malang tak berbau"...even if u r sitting in front of ur pc...writing to others that u r so concerned of...suddenly u fall down from ur chair...hit ur head to the table or floor might cause u to be a brain damaged person....

***please ignored about my broken english...maybe later u would like to wrote to the newspaper..."People who do not have perfect English cannot blogging"...bla bla bla...what so ever...

bola2api said...

kenapa lah buleh jadi camni?

I thought sports should unite us, not tear us apart.

Kalo xnak eksiden, aku cadangkan korang buat aerobik jer laa tiap2 jumaat terakhir.. Tapi aku tak join aa.. Geli..

me2 said...

doah lihat nie

Cyclists win police court battle

http://news.bbc.co.uk/2/hi/uk_news/england/london/5119826.stm

Police win control over bike ride

http://news.bbc.co.uk/2/hi/uk_news/england/london/6677589.stm

Zamrady Ariffin said...

To Pengayuh Prihatin,

Baling Batu Sembunyi Tangan, Sila perkenalkan diri, kalau lu betul betul prihatin. Pengayuh asli tak mencari glamour murahan brader, saya rasa kebanyakan di antara kami datang atas dasar sukarela, lu rasa kurang sesuai pergi lah join kelab kayuh yang lain. Persilakan...

Anyway kalau rasa awak betul hubungi saya, saya ada banayak modal untuk penulisan murahan awak!!!

To Daoh and the team,

Keep up the good work, disregard such cowardish comment,

anthem3rider said...

Penunggang Prihatin,

Memang diakui peserta menyertai aktiviti ini atas risiko sendiri, oleh itu ia mengundang risiko kemalangan dan konflik antara pengguna jalan raya dengan jumlah penunggang yang ramai

Dah itu salah satu tujuan setiap Critical Mass. Menunggang dalam bilangan yang besar dan menimbulkan konflik dengan pengguna jalan raya yang lain UNTUK MEMBUAT PENGGUNA JALAN RAYA YANG LAIN SEDAR, protes sedang dibuat supaya mereka lebih peka dengan penunggang basikal

Acara sebegini perlu mendapat keizinan pihak berwajib, senarai peserta perlu diambil dan nombor diberikan bagi mengelakkan tiada peserta 'haram' mengikut acara ini.

Bukan kami yang perlu mendapatkan keizinan pihak berwajib, tetapi pihak berwajib perlu tampil menyediakan kami infrastruktur yang lebih baik. "Rakyat Di Utamakan".

Ko ni bodoh ke apa Penunggang Prihatin?. Invitation PCM terbuka kepada sesiapa sahaja. Kalau dah invitation terbuka, masih ada ke peserta haram?. Sesiapa sahaja yang datang akan jadi peserta halal.

Penunggang Prihatin ko dari Putrajaya ke? Ko tau tak Putrajaya tu ditarafkan sebagai Bandaraya Mesra Berbasikal?. Tan Sri Sam sendiri cakap, "you can ride anywhere in my city".

Kalau PCM ni salah... ada otak pikir la sendiri, PCM bermula didepan, diulang didepan Bangunan Perbadanan Putrajaya. Bapak segala Authority. Kalau salah dah lama kena banned.

Ko nak suruh pihak berwajib haramkan aktiviti berbasikal tanpa kebenaran untuk berbasikal di Bandaraya Mesra Basikal?. Ada otak pikir la.

Mr5zal said...

i am a new guy. last friday ada join PCM. cool..suma org friendly dan x sombong. bro man, sy rasa Penunggang Prihatin tu mamat skema mana ntah. pedulikan je la.. x betul mamat tu. anyway, PCM rocks!

kuman said...

mmm... apa masalah mamat nie sebenarnya?? kalau tak suka takyah join... duk umah diam2... takyah la nak sibuk2 terlebih perihatin sampai hantar komen ke paper... tak puas ati, kat sini pon boleh komen. dengki betul laaa... org lain join PCM semua enjoy jek. kalau ko tak enjoy, takyah la join. kayuh jek la kat tempat2 ko ngan geng2 ko... jangan la kacau progrem org lain.

Beskal Chap Ayam-CUBE said...

Susah nak kata senang kata org ni memang cemburu akan ada nyer PCM.Back to history yang PCM pernah kena terjah dulu ada kah org ni sama yang dahulu.Siasat dan siat kulit nyer

kuman said...

apa itu critical mass??

Critical Mass has a different flavor from city to city -- there's a big variety in size, respect of traffic laws (or lack thereof), interaction with motorists, and intervention by police. So if you want to know more about Critical Mass, you'll really need to find out what your local ride is like. For those who must know more right now, here's a link to Chicago CM, which I suppose is a "typical" CM ride, if there is such a thing.

Critical Mass has no leaders, and no central organization licenses rides. In every city that has a CM ride, some locals simply picked a date, time, and location for the ride and publicized it, and thus the ride was born.

CM is an idea and an event, not an organization. You can't write to "Critical Mass" -- certainly not by writing to me.

CM is intended to be a celebration, not an opportunity to cause trouble. Those who want to try to tie up traffic as much as possible and be confrontational with motorists are missing the point. We can assert our right to the road without being rude about it. Focus on the ride, not on the cars that also happen to be on the road.

Details here : http://critical-mass.info/

buat manusia yg perihatin sangat tu..
BACA.. TELITI.. DAN FAHAMI.. JANGAN KOMEN MEMB*** BUTA JEK>

Kopsia said...

Setiap kali PCM diadakan saya akan bawa sekurang-kurangnya seorang kawan mengayuh bersama-sama. Mereka seronok dan merasai sendiri pengalaman yang tidak terdapat di mana-mana. Tidak terfikir sama sekali ada sebilangan individu di luar sana rasa cemburu atau dengki khianat dengan menimbulkan suatu isu. Sebenarnya jika Pengayuh Prihatin ini seorang amat prihatin , silakan hulurkan tangan memberikan bantuan dan perbetulkan sekiranya ada yang kurang betul. Kalau dilihat di masa lalu, nada bunyi kekesalan Pengayuh Prihatin datangnya daripada orang yang sama. Apapun kepentingan peribadi yang bakal diraihkan oleh Pengayuh Prihatin, renungkanlah selama ini setiap mengayuh dengan kelompoknya yang kecil itu adakah beliau mematuhi undang-undang (kononnya). Tunjukkan mana-mana surat permit daripada pihak berkuasa yang menghalalkan kayuhan mereka.

Kepada Sdr Man dan Daoh, saya, isteri dan anak-anak serta rakan kayuhan yang bersama saya datang dari jauh, sentiasa berada di belakang anda. Teruskan acara ini seperti biasa. Kalau ditiadakan kayuhan ini, Putrajaya akan menjadi Bandar Hantu, penghuninya hantu-hantu yang berdua-duaan di celah rimbunan pokok, atau hantu polong dengan muzik keras di depan Masjid dan sebelah Bangunan JPM.

Kepada Pengayuh Prihatin (kalu ada),
Jadilah orang pandai sedikit, jangan terlalu memandai-mandai.......kalau tak faham PCM itu apa.....silakan baca artikel yang melambak di alam maya. Jangan asyik fikir keburukannya aja......orang yang pandai mencari kebaikan.

Jumpa lagi.

apai said...

jangan jadi tong kosong. sekadar berbunyi bising untuk mengganggu sepi. jangan jadi anjing bukit, hanya tahu menyalak tapi tak tau ape yang disalakkannya. bila dengar kelibat suara je menyalak... menyalak... menyalak... jangan jadi pengecut sebab itu yang membezakan antara seorang lelaki dan kanak-kanak lelaki.

biarpun nama kita tersiar didalam akhbar, biarkanlah perkara ini. kita boleh ambil langkah sewajarnya i'allah. biarlah seekor anjing sahaja yang menyalak dan menjadi anjing bukit. janganlah kita manusia waras yang cerdik pandai ni nak mengikut jejak anjing bukit yang hanya tahu menyalak dari jauh, tapi at the end of the day, hanya tahu duduk didalam hutan dan bersembunyi disebalik semak bile kite dekat..

wassalam.

heero yui said...

ish kenapa perlu nak adakan semua tu sedangkan ini hanyalah Criticall Mass and sekadar kayuhan biasa so kenapa la perlu adakan semua benda tu. Lu nak kayuh lu datang kalu tak nak tak payah datang senang jer...kalu nak ikut mcm tu kira sama ler kalu nak kayuh mingguan like sunday ride kena bagitau orang tu kena bagitau orang ni pastu buat banner la apa la..gilo apa..so pasni sapa nak ride ramai ramai tak kisa h ler g PCP ker nak ride kat kiara ler kena la buat semua tu yer

Taufiq Tukang Tangkap Gambar PCM :D said...

mekasih penunggang perihatin, anda mmg perihatin smpi suke menjatuhkan useha anak melayu sendri... tahniah! :)

papehal aku da upload gambar PCM dlm FB aku :D (click on my nickname's link)

Haitsan said...

PENUNGGANG PRIHATIN??? PUTRAJAYA?? KESIAN...........

Tertipu Tipah said...

Just ignore the loser.
Ride on.

Bulan depan aku nak ride aku punya 'white serpents' masa PCM, hangpa semua tunggu kemunculannya...

Kopsia said...

Sdr.Mr5zal,

Jgn serik utk kayuh di PCM, w/pun ada Pengayuh Prihatin yang sebenarnya tidak langsung prihatin dgn matlamat kayuhan ini.
Bawalah rakan-rakan yang sudi, kita cuma berkayuh untuk riadah dan sekaligus bertemu kawan lama dan baru. Terpulang kpd kita, mulut kena manis.....ipoh mali tatak sombong....jgn busuk perut.
Jumpa di PCM akan datang, pasti lagi ramai yang akan hadir kecuali seorang sahaja yang tidak hadir iaitu "Pengayuh Prihatin".

tri-amir said...

Komen Pengayuh Prihatin adalah amat salah. Benda yg elok nak di hentikanlah, diwartakanlah, di halal-haramkan . Beurokrasi ini lah yang melembabkan dan melemaskan hampir segalanya didalam kehidupan seharian kita...

azizan fixie said...

1 "pengayuh prihatin" over 26 million malaysian population. Immaterial, suggent leave. Daoh next time this kind of news do need to be published.There's a lot other positive issues that are more important that we can discuss here.

Tipu Tapi Benar (TTB) said...

Here are some nice link to check out:

http://www.copenhagenize.com/2009/06/critical-mass-for-cars-in-boulder-usa.html

http://www.copenhagenize.com/2009/05/bicycles-of-madrid.html

http://www.copenhagenize.com/2007/11/critical-miss-or-critical-mass.html

Penunggang Prihatin?
Takkan la korang nak layan makhluk halus ni?

His idea on properly conduct activity is good, but do you have to make it a mandatory to all thing, even when you are trying to have fun with your bicycle?

and i hope he will send another letter of concern when he came across a wedding reception in a kampong where punctuality is not important and joget lambak tanpa permit is a common thing.

boleh percaya said...

U all PCM boleh mintak peruntukan dan kebenaran sekaligus di Perbadanan Putrajaya. (provided PCM adalah registered organization). Hubungi saya Fariz 03 88897907

top