Please Respect Cyclists. We are Road User Too

I am always intrigued when I read this statement...Please Respect Cyclists. We
are Road User Too..... but...but where are the cyclists? Based on my personal
experience cycling to work, I can hardly see cyclists especially the one
wearing helmet.

If we are riding off road, there won't be any motorised vehicles. So what to
respect? When we are riding on road we will prefer to ride the road less
travel. So again what to respect? Hmmmm....I just wonder maybe this statement is
not applicable in Malaysia. Maybe I can conclude that cycling in Malaysia is
very safe. No wonder we don't need any bicycle lane. I am of the opinion that
if cyclists need more facilities and respect, they need to be more visible.
Please enlighten me.

10 comments:

yipwt said...

The truth is...we are way behind a cycling culture in malaysia. We are so enamored with cars, as the latest 200 million fund from gov for auto development and also rebate up to 5k for brand new proton.

I've been cycling almost everyday for commuting, and I think I have seen 1 or 2 cyclist on the road.

But there's hope. Keep on cycling, show that we could do it to commute to work and people will notice.

More so, when oil price starts to go off the roof.

effizzul said...

Apa kata Putrajaya Critical Mass dijalankan pada pagi Ahad/Sabtu sebagai satu perubahan?

Selama ini ianya dijalankan pada waktu malam, di mana pada siangnya ramai yang bekerja, ini pasti merupakan satu masalah bagi mereka yang berminat untuk menyertai acara ini yang tiggal jauh dari putrajaya.

Sekiranya dilakukan pada waktu pagi hujung minggu, pasti penyertaan lebih besar dan impak kepada orang ramai dapat dicapai kerana lebih ramai orang yang datang ke Putrajaya pada hari minggu untuk beriadah.

Mungkin Critical Mass pada pagi ahad boleh melibatkan bengkel dan pesta muzik dan makanan yang dapat menarik minat dan kesedaran orang ramai terhadap penggunaan basikal dalam kehidupan.

Anonymous said...

relax

beb gua teringat captain marbel.

Zamani Hussain
Teh Tarik Krew

heero yui said...

uikk bro mcm penah baca jer ayat nih

Husin Lempoyang Saudagar Orang said...

Kalau raksasa tak keluar, ultraman tak datang. Tak caya cuba tengok cerita ultraman yg dah berapa generasi.

Samalah analoginya.

Kalau pengkayuh tak berbasikal apasal orang mahu layan demands pengkayuh. Giatkan aktiviti kayuhan di mana kehadiran kita disedari.

Kalau hanya kayuh dalam hutan, cuma jin dan unggas saja yang akan notice (pun is very much intended).

Jangan marah, sekadar bagi pendapat.

azizan fixie said...

One of PCM objectives is to promote cycling as an alternative transport. How much that objective has really impacted each one of us? How far has it changes our way of life? I really don't know. I can only answer that for myself. It has been my first choice mode of transport besides for recreational activities.


yipwt

I have initiated cyclefriday! If cyclists could put in effort to cycle to work on every friday or at least on 2nd friday of every month, maybe we could create an impact. Maybe the government should give incentive to bike commuters to encourage people to cycle to work.

effizzul

Saya rasa Daoi lebih sesuai untuk jawab cadangan tu.

Zamani

Tak ingat la bro cite captain marble tu.

Heero

wakakaka...Credit should goes to you for the title:-) Tiba2 aku teringat ayat tu untuk buat topic for this posting.

Husin Lempoyang

Wow!!..setuju dengan pendapat Ante.

effizzul said...

Seperkara lagi, scene basikal di malaysia ini kelihatan agak elit, di mana kebanyakkan blog dan kumpulan basikal yang sering dijumpai adalah kumpulan basikal MB dan RB yang rata-rata bermodalkan dalam ribuan ringgit. Sedikit sebanyak ini memberikan gambaran bahawa berbasikal itu hanya tertumpu pada golongan 'orang senang' dan sekaligus ini seolah-olah memberi gambaran yang berbasikal itu hanya untuk mereka yang kaya.

Saya rasa perlu ada usaha dari semua pihak untuk mendemokratikkan scene basikal Malaysia dengan coba memberi pendedahan dan membantu mendedahkan peminat basikal yang hanya menggunakan 'basikal tua' atau basikal selain MB dan RB yang agak stylist dan mahal.

Dan saya juga baerharap kepada peminat2 basikal yang tidak menggunakan mountain bike (MB) dan Road Bike (RB) supaya menonjolkan diri dan bersama2 dengan rakan2 basikal yang lain memeriahkan scene basikal di Malaysia. Tunjukkan bahawa scene basikal di Malaysia ini adalah satu scene yang berbagai dan bervariasi, seperti kata motto Indonesia, 'Bhinneka Tunggal Ika/'Unity in Diversity'.

Angah said...

I would like to see more women cyclists...

Bro Zizan..
Angah dah start kayuh separuh ke office but instead of drive dulu n kayuh, I kayuh dulu about 20km to my brother's house take a shower and drive to office. Less dangerous ehehe..

Bro Effizul
Rasanya kebanyakan riders mula dengan basikal yang biasa2 jer dan improve bicycle parts as they go along..me included la..but really agree tak kisah la pakai basikal apa pun yang penting enjoy the ride.

On PCM waktu siang ni I beg to differ la sebab siang jalan banyak kereta dan tak sesuai untuk mass ride..malam rilek sket nak kayuh slow sebab sejuk ehehe..

Anonymous said...

Brother Effizul,

Basikal agak elit? rata2 blog kumpulan MB and RB?

Bro saya rasa statment ada benar tapi sedikit kot. Pernah pergi terengganu? Pernah dengar atau lihat basikal nyamuk?

untuk pernyataan tajuk ini. sila lihat negeri2 lain.atau di kampung.dimana kalau kita lihat ramai pelajar menggunakan basikal pergi sekolah.

jangan lah kita hanya memandang golongan seperti kita sahaja di categorykan "cyclist".

Zamani Hussein
Teh Tarik Krew

azizan fixie said...

Angah

Yay!...The Malaysia Cycle Chic:-) tak kisah la buat reverse ke...

top