The mass, the kids and Anuar Manan!

Memang best macam abang-abang dan kakak-kakak yang tabah bawa anak dia sambil berkayuh basikal.

Lagi tambah best
, Anuar Manan dan Coach Rahim datang PCM! Thanks to hubby Angah kerana datang dari Kuantan dan bawa mereka datang PCM.

Tapi lagi lagi best, kerana kehadiran anda semua ke Putrajaya Critical Mass March 2009 walaupun hujan di serata Lembah Klang.

Terima kasih daun keladi.
:D

PS: Bulan depan Putrajaya Critical Mass 1st Year Anniversary! Watch this space!















images by Toyol Pemalu and Taufiq Basikal Oren.

More stories and pictures:
Putrajaya Critical Mass March by Trek Rider
Putrajaya Critical Mass 12 by Flatfinger
Putrajaya Critical Mass 12 by ProjectRudy
Picture in Ride within thunder by Toyol Pemalu

38 comments:

apai said...

sekali lagi pihak penganjur lewat memulakan kayuhan. saya tidak faham kenapa pihak penganjur tidak faham dengan ketepatan masa. apa yang cuba dibuktikan oleh pihak penganjur kali ini? setelah berkali2 di sebutkan tentang timing mula kayuhan. masih lagi tak membuka kesedaran. (sebelum ada yang komen macam ni, baik aku buat onar dulu.)

congrats to all!
walaupun hujan semangat untuk datang berkayuh bersama tetap utuh. walaupun sering kali dibasuh dan dikutuk. kali ini tidak kurang juga hebatnya. alhamdulillah, hampir 100 cyclist malam ni. ada yang berbaju tee PCM. (bila masa plak ada tee ni pun aku tatau. bak satu la weii). ada yang datang dengan anak kecil, ada yang tersesat (buat aku dengan aini yg tersasar dari laluan asal) ada jugak brudder yang pitam, dan terima kasih kepada kereta penyelamat yang lengkap dengan GPS. terima kasih kepada brother penyelamat. buat brother yang memberi pinjam walkie talkie. walaupun tak berapa clear sangat. terima kasih bebanyak.

conclusion. aku ingatkan 3 org je datang kayuh. rupanya anuar manan pun join jugak! ishk ishk ishk... terer terer... gempak sungguh promo PCM ni. atlet malaysia pun datang.

Daoh Darko said...

Ko saja je ek! HAHAHAHAHA!

So far aku tak terjumpa la blog yang tgh marah organiser (sapa organiser?) sebab lagi bulan ni.

Sesapa yang dah update story pasal PCM 12 boleh cut and paste kat comment box. Saya tolong update diblog.

Thanks Apai!

Taufiq Beskal Oren said...

aku nak tambah!

yg lagi lagi lagiiiiiiiiiii BEST - KETE AKU TAK BLEH ON BATTERY KONG TEPI HIGHWAY YG GELAP GELITA :P

kuman said...

Tak sangka ramai gak yang datang walaupon boleh dikatakan setiap jalan masuk ke Putrajaya hujan lebat. Walaupon ada yang pengsan, ada yang pancit tayar dan ada yang sesat, PCM tetap dijayakan.
Aku macam biasa laaa... orang yg last menamatkan kayuhan anak-anak. Kiranya PCM yang akan datang, aku ngan anak aku boleh la jadik tukang sapu(sweeper) :)

Berisman said...

Izinkan saya mencadangkan semasa PCM ke 13(sempena ulang tahun pertama PCM) bulan April ini,kita adakan satu majlis supper selepas selesai kayuhan.Bagi saya teh tarik dan sedikit kueh mueh sudah mencukupi.

Pak Adib@Trek Rider

heero yui said...

aku dah update hehehe lambat update kang bro zizan marah hehehehe

aku setuju sangat ngn bro adib punya cadangan cuma kewangan tu masing masing pakat hulurkan sumbangan ler kesian daoh nak cover sorang sorang

Labu said...

asal gambar pcm 12 banyak gambar geng je gambar orang baru xnampak pun(hehehe...aq la tue)...xbest la..
lagi satu, sepatutunya kena buat sesi pengenalan setiap kali perjumpaan kepada orang-orang baru...
ade member aq sorang dier terasa macam xnak pegi da, sebabnya xrasa ada kemesraan terutamanya yang 1st or 2nd time join PCM nie...macam buat hal masing-masing je. Kepada en.din dan man_ciocc dierong lead group bagus ...hehehe saya respect sama lu..
so, jangan marah..ini hanyalah teguran semata-mata...

p/s : Anuar Manan nie siapa?

Labu said...

Kuman > buat aq tergelak je la...
try mintak claim kat Perbadanan Putrajaya, kot2 dapat, 1 anniversary PCM nanti aq leh join ko..aq bangga buat keje2 amal macam nie..hehehe

Daoh Darko said...

Salam Labu,
Saya bagi pihak PCM dan cyclists yang lain dalam PCM minta maaf banyak-banyak pada saudara dan kawan saudara.

Bukan kami tidak ingin bertegur sapa pada malam itu. Tapi kadang-kadang tu kami sendiri tidak sedar dan sibuk dengan hal-hal yang lain.

Mass ride ini macam juga hash dan group ride (besar) yang lain. Tiada sesi pengenalan orang baru. Kalau ada sesi pengenalan mungkin lagi lambat kita mulakan ride. Dan seadanya mass ride ini selalunya terlambat dimulakan.

Kebiasaannya memang regulars (saya, abang man ciocc, Col., abang Azizan, Heero dan ramai lagi...) sentiasa ada effort untuk bertegur seramai yang mungkin. Cuma kalau dah 80-100 agak sukar la nak bertegur semua.

Begitu juga diharap saudara dan kawan-kawan saudara dapat bertegur sapa dengan cyclists yang lain.

Nantilah kami usahakan. Terima kasih saudara Labu dan kawan-kawan dapat hadir ke PCM.

Taufiq Beskal Oren said...

Labu, saye mintak maaf sebab saye salah sorg photographer pada mlm tu, saye cube utk kejar sume org tapi malangnye kete saye terkandas sebab battery kong kat tgh² highway so xdpt nak cover sume org smpi abis ride. tapi takpe, insyaallah kite jumpe lagi ride anniversary bulan dpn :D

kuman said...

Labu : apa la susah sangat. Kalau diorang taknak tegur ko, ko jek pergi tegur diorang. Aku pon baru lagik join PCM nie dan setiap kali PCM aku ngan muka tak malu akan tegur sapa sahaja yang melintas depan aku. Kalau tak tegur, mana nak kenal. Betul ta?? Tegur jek.Nama tak tahu tak kisah janji kita bertegur sapa :)
Gambar tu biasa laa... Aku bawak kamera sendiri untuk amik gambar aku dan gambar sapa2 yang sempat aku amik. Jadi takda la aku terkeluar dari senarai mereka2 yang tidak ada gambar masa PCM :)
Pasal masa tu biasa laaa... Kalau dah ramai tu faham2 jek laa. Bukannya senang urusetia nak handle 80org. Kalau 8org lain la. Setakat lambat 15mnt tu bagi aku OK la.

"9.30pm sharp like hammer kita kayuh :)"

Angah said...

I had fun!! walaupun apa komen orang ehehe

Lepas hantar Nuar ke MSN aku shoot terus ke Kuantan dan sampai pukul 5 pagi. No hal lah..abangrahim pun mengaku dah terjebak hahaha

En. Labu
Nak tunggu ditegur mmg agak susah sket sebab rata2 pun baru dalam pcm. Angah pun baru second time join. Setuju ngan taufik.. mulakanlah dulu...dan Anuar Manan tu babysitter angah hahaha..tu yang bawak sekali join tuh.

daoh
another cycle done. Congratulations..looking forward for PCM birthday bash next month. Something big gonna happen. Lets pray its materialised yeah!

flatfinger said...

bg pihak muka2x regular PCM...maafla kalau kami tak sempat bertegur ngan org baru...tp kekadang ramai sgt...kekadang sempat senyum, nodding kepala or angkat tgn jerk...n tak salah kan kalau org baru yg mulakan dulu bertegur sapa...insyallah bertambah rakan2x...kalau takder org mulakan...mmg tak jd...cepat lambat baru lama...aper2x pun janji kayuh...

hait_san said...

aku benci PCM 12.... coz aku & wife tak dpt join.. huhuu... then wife aku membebel tak habis2 sampai ke hari nie.. al maklumlah sepatutnya PCM 12 last ride utk dia bersama Fuji 3.0-nya.... SOLD!!

Ape kate 1st anniversary kita top-up2 duit beli cake?? amacam??

heero yui said...

mr labu : aku setuju ngn cadangan hang utk wat sesi pengenalan tapi msalahnya bagi aku la mcm agak susah jer nak adakan sesi tuh.... kena plak orang mcm aku nih tau senyum jer sembang tak reti hehehe

azizan fixie said...

Heero

tq tq cite cepat kali nih....hahaha

Labu

1st n 2nd time aku pun tak kenal sapa2. Dah lah aku lewat cari tempat tak jumpa time tuh. Nasib baik sempat kejar. Org pertama aku bual Heero and pastu Shahrin. Everytime PCM aku memang tak ride ngan geng yang aku kenal walaupun dah janji nak ride sama...hahaha. Sebabnya aku kekadang slow or terlaju. Jadi aku tegur je sapa2 yg sebelah aku. Dan setiap kali PCM aku akan cuba ingat 2-3 nama baru. Sekarang dah jadi masalah pulak, aku tak cukup masa nak borak ngan semua orang yang aku kenal sebab dah ramai sangat yang aku kenal:-)

Labu said...

Salam,

Terima kasih kepada daoh, taufiq beskal oren, kuman, angah, flat dan hait_san yang x dapat hadir bersama isteri kesayangan atas penjelasan yang cukup jelas..hehehe...

macam yang kuman cakap betul juga, tapi kalau xkenal memang labu muka xmalu nak tegur..tp atas sebab da kenal korang dalam bbs dan blog korang yang hebat2 tue terserlah labu punya sifat pemalu kucing
....
xpe lepas nie labu akan tegur korang dahulu (alamak kalau da kenal kena sekolah la aq) ..hehehe..

cadangan yang bagus hait san.
kita suruh angah buat cream cheese cake ...

p/s: reti ke angah nie?

Anonymous said...

hai PCMians,
my first nite at PCM. Best, jumpe la beberapa kerat yang dok slalu dalam blog cam Angah, Daoh, Flat, Bro Man Ciocc, Taufik Speda Oren dan ramai lagi.....Malam tu sgt enjoy tapi gambar den sikit jor..huuuu...kameraman bnyak la pulak kan..hehehe. Next PCM collect duit ramai2 kite tempah kek beskal, amacam???-afadruskee

apai said...

aku tau korang saje je buh comment yang bebaik kali ni kan? sebab korang tanak blog korang kene attack dengan comment2 panas lepas ni kan? hahahahaha.

tapi apa pun. thanks buat semua. minta maaf tak terhingga buat yang tak sempat bertegur sapa. maaf banyak2. kami bukan bersembang atau berkayuh dengan regulars sahaja. tapi, kami jugak kenal erti segan. kihkihkihkih. kang buatnye ramah sangat kang orang ingat tak betul plak. buat kerek kan orang dah cas kite eksyen. jadi, kebiasaannya waktu sessi suai kenal ialah semasa lepas ride iaitu melepakkan diri di mamak double trouble. (tatau mamak double trouble dimana? takpa, next ride boleh follow kiteorang). masa ni, baru kite bole sembang, gelak sampai tepuk2 belakang. masa ride tak boleh nak kenal2 sangat. maklumlah. atas jalan raya.

kedua, tentang supper. rasanye memang ada supper pun lepas ride. kekadang tu siap ada recovery session lagi (bagi sesape yang kayuh 20km terus balun mee hun sup tulang, mee goreng telur mata, nasik kandar) tu kire recovery la tu. untuk sessi PCM ride dan sekaligus balance carb tu untuk ride sabtu pagi tu. cuma mungkin anda tidak tahu station supper kami tu dimana. candangan untuk sediakan kuih ke atau minuman, maaf kan saya kerna bagi saya itu nampak agak kurang bernas. sebabnye, ride kita tu hari jumaat. malam pulak tu. masing2 balik kerja. lepas maghrib terus ke putrajaya. siapa pulak yg nak incharge on kueh mueh dan jugak minuman tu. sebab itulah saya kire supper session kite terus tuju ke mamak double trouble. Pun sama jugak. tetap bayar ape yg saudara2 makan. kalau nak supper dari organizer pun same jugak. kene bayar gak. takkan organizer nak sponsor kotttt... hihihihi. kami cube buat PCM ni seringkas mungkin. tanak pulak nanti bila kite donate ada pulak yang kata. "hai..!! bayar sekian sekian amount cume dapat karipap 2 ketul dengan air mineral sebotol je?" kan tak sedap tu. jadi kalau duduk mamak tu, tepuk dada tanya selera, telan apa, bayar di kaunter. takde masalah

buat yang benci dgn PCM pasal basikal lame dah jual atau what so ever kate orang puchong, bawaklah basikal baru tu untuk PCM akan datang. kami sedia menurunkan tandatangan diframe basikal anda sebagai tanda selamat.

untuk yang rasa kami tak bercampur dengan warga kayuh, sekali lagi saya minta maaf bagi pihak PCM. kami sebenarnye tidak begitu. kalau tak percaya, cubalah sesatkan diri anda atau buat2 pitam. i'allah, waktu itu kami akan datang menyelamat bersama seribu satu cerita penglipurlara sehingga tidak kering gusi adanya. cubelah!!!!

Daoh Darko said...

weooooowww.... panjang lawak jenaka hamba tuan penglipur lara.

Angah said...

Setakat cream cheese cake tu apa la sangat.. talent aku ni pelbagai tau..dari berbasikal, buat t-shirt, bawak babysitter join pcm, drive pepagi buta..setakat buat creamcheesecake tu apa la sangat (mati la perasan hahaha)

nak base chipsmore ke oreo?
nak topping blueberry ke coklat cip
nak bakar ke nak sejukkan jer

jawaaaabbbbb

Taufiq Beskal Oren said...

kalau tak caye jugak, cube mati engine tibe² sebab battery kong, mesti ade runner bawak jumper cable :P huhuhu

apai said...

angah...????
siapakah? adakah puan yang bersama anuar manan baru2 ini? kehadapan puan angah yang dihormati, kiranya cheesecake itu tidaklah memberi impak besar buat puan, besar sangat harapan kami warga PCM kiranya disertakan sekali HIGH carb meal untuk kayuhan sabtu pagi. paling koman pun beryani kambin beserta kuah dal sebagai pembuka selera. alangkan menjaga anak sambil membakar cheese pun bukan kepalang, apatah lagi masak beryani tu. juga sertakan cheese itu dengan blue berry topping dan jangan lupa. kalau boleh biarlah dikukus. kerana takut tersangkut jua kek yang dibakar pada tekak yang kering berkayuh. sekurang2nya, jika ianya kukus, ada moist pada cake tersebut. ouh yeah, jgn lupa lebih kan cream serta telur tatkala membuat bancuhan. agar ianya enak, lembut dan sekaligu menarik minat para pengayuh PCM untuk datang lagi. sekian saja. Terima kasih.

heero yui said...

en encik apai sudah makan hehehe (kena komen baik baik nih)

ala utk sambut birthday PCM ni kita buat ler BBQ kat umah daoh hehehe umah aku kat semenyih jauh orang tak nak datang.kalu sanggup datang aku sanggup buat alang lang nak wak house warming nih hehehe jumpa minggu depan..aku outstation seminggu sok

Labu said...

That right apai!!...
apai nampaknya cheesecake addict...
angah! apai will sponsor all those substances needed particularly cream cheese..hahaha..apai..cheap cheese in cold storage shop in Alamanda..

Labu said...

Sorry semua..hehehe...xsangka pulak ramai yang reply...sorry all !!!

People like u all give a good name to cycling's community.

Go!!! PCM go!!!

No rules!
Just Ride!
Join us!
let's ride!

Angah said...

Encik Apai yang dihormati

Yer.. sayalah yang bersama Anuar Manan tempohari..yang menhantar dia pulang juga selepas PCM berakhir..

Topping bluebery boleh sajaaaaa.. tapi bukanlah yang dikukus sebab cheesecake hanya disejukkan sahaja..saiz 1 kilo cukup?

arakian high protein bar yang dimaksudkan tu tidaklah puan angah boleh supply...hahaha carik sendiri lah beb!!!!

flatfinger said...

Bro Labu..bak kata Apai..kitaorg pun walaupun regular...tp shy-shy cat gak...kang main tegur je...ada plak org cakap poyo...hahaha...lg satu..kekadang tau nama je...kat bbs ke blog ke..tp rupa tak tau...

Angah..Sekilo...Taufiq makan sorang je dah abis dah...jgn maraaa ar....lom campur Apai lagik..napsu makan macam napsu merempit...

btw Angah..itu T-shirt nanti kalau jual berapa posen 1?? ke hang nak buat amal jariah sedekah...hehehehe..

Labu said...

labu nampak flat tegur labu...hehehe(bangga da flat)...yang lain okey gak..yang xokey tue kat critical mass kat kota landon tue..pcm nie semua okey2...

the old scool said...

congrats to all!
walaupun lewat mula dan juga x bertegur sapa dan apa2 lagi, aku dan anak aku tetap enjoy ride mlm 2utk pertama kali nyer.
janji kayuh (pinjam ayat abg Man Ciocc)

Taufiq Beskal Oren said...

ni pehal petik name aku ni aswad? aku delete ko dlm FACEBOOK kang! :P

hait_san said...

benci! benci!!

hait_san said...

muahaahaaa....

ape kate korang order satay kat aku.. heheee..

Hi! enche Labu...
Saya Haitsan.. nice to meet u..hikhik

flatfinger said...

Begitu ka bro Labu...bro Labu yg mana satu yerk???

bola2api said...

angah,
aku cadangkan kau campurkan oreo dan powerbar cookies n cream dlm base dia.. gerenti buleh buat satu round lagi lepas abis kayuh ride PCM

round yg mana satu? lu pikir la sendiri hehehe

hait_san said...

alah.. bro labu kawan si labi.. takkan tak kenal.. yg keje dgn haji baghil tu.. hehee..

Angah said...

Aini
ooooo round yang guna basikal nuar tu ek?

bola2api said...

angah,

Haaaa yg tu laaaaa hehehe..

Buduhs punya nua hahaha

top